Η αυξημένη όρεξη για φαγητό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι συχνή, ειδικά στο δεύτερο τρίμηνο όταν η πρωινή αδιαθεσία εξασθενεί, οι λιγούρες αυξάνονται και χρειάζεστε περισσότερες θερμίδες για να τροφοδοτήσετε το συνεχώς αναπτυσσόμενο μωρό σας.

Πότε αυξάνεται η όρεξη για φαγητό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Ορισμένες γυναίκες παρατηρούν ότι η όρεξή τους αυξάνεται μόλις το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Ωστόσο, οι περισσότερες γυναίκες αισθάνονται μια αλλαγή στην όρεξή τους κατά το δεύτερο τρίμηνο, περίπου τη στιγμή που τελειώνει η πρωινή αδιαθεσία.

Μπορεί να αισθάνεστε πείνα οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, αλλά ίσως ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας και νωρίς το πρωί, καθώς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας σταδιακά μειώνονται τη νύχτα και όταν έχετε μείνει για πολλές ώρες νηστική.

Γιατί πεινάω συνέχεια στην εγκυμοσύνη;

Η αυξημένη όρεξή σας για φαγητό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οφείλεται στο ότι το μωρό που μεγαλώνει χρειάζεται περισσότερη τροφή και σας στέλνει το μήνυμα… δυνατά και καθαρά.

Από το δεύτερο τρίμηνο, θα πρέπει να αυξήσετε σταθερά το βάρος σας για να καλύψετε τις ανάγκες του μωρού σας. Για τις γυναίκες που ξεκίνησαν την εγκυμοσύνη με κανονικό βάρος, αυτό σημαίνει να πάρουν συνολικά περίπου 6 έως 7 κιλά (ή περίπου μισό κιλό την εβδομάδα) στο δεύτερο τρίμηνο και 4 έως 5 κιλά στο τρίτο τρίμηνο.

Το σώμα σας χρειάζεται περίπου 300 έως 350 θερμίδες περισσότερες κάθε ημέρα το δεύτερο τρίμηνο και 500 θερμίδες περισσότερες στο τρίτο τρίμηνο. Εάν είστε ακόμα στο πρώτο σας τρίμηνο, λάβετε υπόψη ότι το μωρό σας είναι ακόμα πολύ μικρό. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται ακόμη να τρώτε περισσότερο για να υποστηρίξετε την εγκυμοσύνη σας.

Τι μπορώ να κάνω για την αυξημένη όρεξη για φαγητό όταν είμαι έγκυος;

Όταν πρόκειται να ικανοποιήσετε την αυξημένη όρεξή σας για φαγητό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ακούστε το σώμα σας, αλλά διατηρήστε τις μερίδες σας υπό έλεγχο, εστιάζοντας τη διατροφή σας σε υγιεινές και θρεπτικές τροφές.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να κρατήσετε την πείνα σας υπό έλεγχο.

* Μείνετε ενυδατωμένη

Είναι εύκολο να μπερδέψετε την αφυδάτωση με την πείνα και επειδή το σώμα σας είναι τόσο απασχολημένο με τη δημιουργία του μωρού σας, θα χρειαστείτε περισσότερα υγρά από ποτέ.

* Εστιάστε στην κατανάλωση θρεπτικών τροφών

Βεβαιωθείτε ότι η διατροφή σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας είναι θρεπτική, πέρα από χορταστική. Για να μείνετε χορτάτη για περισσότερη ώρα, συνδυάστε έναν υδατάνθρακα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (π.χ. δημητριακά ολικής άλεσης ή φρούτα) με πρωτεΐνη (π.χ. τυρί κότατζ) και καλά λιπαρά (π.χ. ξηρούς καρπούς και γαλακτοκομικά προϊόντα).

*Φροντίστε να έχετε μικρά και συχνά γεύματα

Αντί για τρία μεγάλα γεύματα την ημέρα, επιλέξτε πέντε ή έξι μικρά γεύματα, κάθε τρεις ώρες.

Εάν τρώτε πάρα πολύ σε οποιοδήποτε γεύμα, θα καταλήξετε να αισθάνεστε φουσκωμένη, ενώ αν τρώτε λίγο κάθε μερικές ώρες δεν θα φτάσετε στο σημείο να πεινάσετε έντονα ή να το παρακάνετε στο επόμενο γεύμα σας.

Φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας μερικά υγιεινά σνακ (π.χ. φρέσκα φρούτα, ξηρούς καρπούς, παξιμάδια ολικής άλεσης), ώστε να χαρίζετε ενέργεια στον οργανισμό σας και να προλαβαίνετε την πείνα σας.