Όταν μιλάμε για πρωινή αδιαθεσία εννοούμε τη ναυτία και τον εμετό που προκύπτει όταν είστε έγκυος. Δεδομένου ότι η αίσθηση της όσφρησης είναι πολύ έντονη όταν είστε έγκυος, μπορεί επίσης να έχετε έντονη αποστροφή σε ορισμένα τρόφιμα και μυρωδιές.

Ωστόσο, αυτό το σύμπτωμα της εγκυμοσύνης δεν εμφανίζεται μόνο τις πρωινές ώρες. Εάν ανήκετε στην πλειοψηφία των γυναικών που αντιμετωπίζουν πρωινή αδιαθεσία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, τότε γνωρίζετε από πρώτο χέρι ότι η ναυτία και ο έμετος μπορούν πραγματικά να εμφανιστούν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας.

Πότε ξεκινά η πρωινή αδιαθεσία;

Τα συμπτώματα της πρωινής αδιαθεσίας ξεκινούν συνήθως μεταξύ της 6ης-9ης εβδομάδας κύησης. Για τη συντριπτική πλειοψηφία των εγκύων, η ναυτία και ο έμετος συνήθως υποχωρούν μεταξύ 12ης-16ης εβδομάδας κύησης, με τα συμπτώματα να είναι χειρότερα μεταξύ της 10ης-16ης εβδομάδας.

Ωστόσο, μερικές γυναίκες συνεχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα στο δεύτερο τρίμηνο. Και πολύ λίγες, ιδιαίτερα εκείνες που περιμένουν δίδυμα ή περισσότερα μωράκια, μπορεί να υποφέρουν από κάποια πρωινή αδιαθεσία καθ ‘όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Ποια είναι τα συμπτώματα της πρωινής αδιαθεσίας;

  • Ένα αίσθημα ναυτίας κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης (σαν να ταξιδεύετε με αμάξι ή να είστε στο πλοίο)
  • Ναυτία που προκύπτει συχνά το πρωί αλλά μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας
  • Έντονη αποστροφή σε ορισμένες μυρωδιές και τρόφιμα που μπορούν να διαταράξουν το στομάχι σας
  • Ένα αίσθημα ναυτίας που συχνά συνοδεύεται από πείνα
  • Ναυτία που προκύπτει μετά την κατανάλωση τροφής
  • Ναυτία τόσο έντονη που μπορεί να οδηγήσει σε έμετο

Τι προκαλεί την πρωινή αδιαθεσία;

Κανείς δεν ξέρει με σιγουριά τι προκαλεί την πρωινή αδιαθεσία, ωστόσο φαίνεται ότι οι παρακάτω παράγοντες παίζουν ρόλο:

*Τα αυξημένα επίπεδα της ορμόνης hCG

*Αύξηση των επιπέδων οιστρογόνων και προγεστερόνης, που χαλαρώνουν τους μυς του πεπτικού συστήματος και καθιστούν την πέψη λιγότερο αποτελεσματική

*Η οξυμένη όσφρηση λόγω των ορμονών της εγκυμοσύνης

*Οι καούρες, οι οποίες είναι πιο συχνές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

*Το υπερβολικό σάλιο, το οποίο μπορεί να αυξήσει τη ναυτία

Βλάπτει το μωρό η πρωινή αδιαθεσία;

Η πρωινή αδιαθεσία δεν βλάπτει το μωρό σας.

Ωστόσο, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας εάν δεν μπορείτε να κρατήσετε τροφή ή υγρά με αποτέλεσμα να αρχίζετε να χάνετε βάρος. Ο γιατρός σας είναι ο πλέον κατάλληλος να σας συμβουλεύσει τόσο για την αντιμετώπιση της ναυτίας όσο και την κατάσταση της συνολικής υγείας σας και την ανάπτυξη του μωρού σας.