Αντίστροφη μέτρηση της πανδημίας περιμένουν να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες οι λοιμωξιολόγοι, προκειμένου να δώσουν το «πράσινο φως» για το άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου.

Βασικό κριτήριο θα είναι η πορεία των εισαγωγών σε απλούς θαλάμους και μονάδες εντατικής στα νοσοκομεία, καθώς οι αντοχές του συστήματος υγείας βρίσκονται στα όριά τους.

Ο στόχος της Επιτροπής των ειδικών είναι να καταφέρουμε να φτάσουμε στο Πάσχα με ασφάλεια ώστε να επιτραπούν τα ανοίγματα που απαιτούνται για να περάσουμε τις γιορτές κοντά στους δικούς μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα μπορούμε να χαλαρώσουμε τα μέτρα υγιεινής και κοινωνικής απόστασης.

Και καθώς η τήρησή τους περιορίζει σημαντικά τη διασπορά του ιού, οι ειδικοί ελπίζουν ότι θα πρυτανεύσει η σύνεση και συνεχίσουμε να προφυλασσόμαστε με τα μέσα που διαθέτουμε, ενώ παράλληλα με τα γρήγορα τεστ θα μπορούμε να ανακόπτουμε την εξάπλωση της νόσου με το κάθε νέο κρούσμα ξεχωριστά.

Η επιτροπή θα επανέλθει την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να αποφασίσει την ερχόμενη Τετάρτη ποια δραστηριότητα θα ανοίξει πρώτα και με ποιες συνθήκες.

Επιπτώσεις

Σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη, το άνοιγμα του λιανεμπορίου με click away μπορεί να αυξήσει τη διασπορά κατά 4% ή με ραντεβού στο κατάστημα κατά 5%, ενώ το άνοιγμα των σχολείων μπορεί να φτάσει και το 9%, συνολικά.

Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί της επιτροπής επισημαίνουν ότι πρέπει να ξεκινήσει η αποσυμφόρηση πριν το οποιοδήποτε άνοιγμα, ενώ θα πρέπει οπωσδήποτε να τονιστεί ότι τα μέτρα της ατομικής υγιεινής, οι μάσκες και η τήρηση των αποστάσεων θα πρέπει να εφαρμόζονται απαρέγκλιτα, μαζί με τους περιορισμούς στην κινητικότητα που θα θέτουμε οι ίδιοι.

Πάντως, πρώτα σε προτεραιότητα έρχονται τα παιδιά της 3ης Λυκείου που έχουν προθεσμίες και εξετάσεις, ενώ επόμενο στη σειρά είναι το λιανεμπόριο.

Ο τρόπος πάντως με τον οποίο θα γίνει το άνοιγμα, δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη, γιατί τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι ρευστά. 

Χαρακτηριστική είναι η παρατήρηση των ειδικών στην περίπτωση της Λάρισας, όπου τα καταστήματα παρέμειναν ανοικτά εξαιτίας του σεισμού και η πορεία της πανδημίας εκεί εξελίσσεται ομαλά, και μάλιστα με ηπιότερους ρυθμούς απ΄ ότι στη Θεσσαλονίκη, όπου τα καταστήματα έκλεισαν στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί.

Είναι σημαντικό – τονίζουν οι λοιμωξιολόγοι – να περιορίζουμε την κινητικότητά μας στο μέγιστο δυνατό, τηρώντας πάντα τα μέτρα, τα οποία παραμένουν τα ίδια και δεν αλλάζουν. Μόνον έτσι, θα μπορέσουν να περιοριστούν τα κρούσματα και οι εισαγωγές, ώστε να μπορέσουμε σταδιακά να επανέλθουμε και να μην χρειαστεί οι δραστηριότητες να μπουν σε νέους περιορισμούς.

Σημειώνουμε ότι τα πρώτα δείγματα σταθεροποίησης και έναρξης της πορείας ύφεσης έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται, παρόλα αυτά όμως, ο δείκτης θετικότητας έχει σταθεροποιηθεί στο 6%, ποσοστό διπλάσιο από το ανεκτό (3%) κατά τις προδιαγραφές του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC).