Η γνωστή μας κάπαρη, αλμυρή, κατευθείαν απ’ το βαζάκι της είναι εξαιρετική προσθήκη σε σαλάτες, βινεγκρέτ πάνω από καπνιστά ψάρια ή όσπρια. Όταν, δε, μαγειρευτεί μαζί με το φαγητό μας δίνει γεύση και ένταση στο σύνολο ενώ η ίδια μαλακώνει και λιώνει στο στόμα.

Κάτι μαγικό συμβαίνει όμως όταν τηγανιστεί.

Καταρχήν δεν μιλάμε για σοτάρισμα αλλά για κανονικό τηγάνισμα. Όταν η κάπαρη έρχεται σε επαφή με το καυτό λάδι ανοίγει «ανθίζοντας» αργά. Και ενώ στο εσωτερικό διατηρείται λίγο ζουμερή το εξωτερικό της γίνεται χρυσαφένιο και τραγανό.

Η αλμύρα τους γίνεται πιο ήπια καθώς ισορροπεί ιδανικά με τη λιπαρότητα που τους προσδίδει το τηγάνισμα ενώ η τραγανή αίσθηση απογειώνει την εμπειρία που μοιάζει λίγο με το να τρως ποπ κορν.

 

Με τι πάει η τηγανητή κάπαρη;

Σχεδόν με όλα. Ιδιαίτερα στα πιο ήπια πιάτα θα δώσει την ένταση που τους λείπει μαζί με παιχνιδιάρικη υφή. Σάντουιτς με ντομάτα, φασολάδα, ψητά λαχανικά, μακαρονάδα- όλα μπορούν να γίνουν καλύτερα με τηγανητή κάπαρη.

Το τηγάνισμα φυσικά είναι λίγο μπελάς αλλά που και που αξίζει τον κόπο.

 

 

Αρχικά πρέπει να στεγνώσετε πολύ καλά τη κάπαρη με πετσέτες. Όσο πιο στεγνές είναι τόσο λιγότερες πιθανότητες έχουν να σας πιτσιλίσουν στο τηγάνισμα και θα γίνουν και πιο τραγανές.

Ζεστάνετε λίγο λάδι (να καλύπτει την κάπαρη) σε ένα τηγάνι με ψηλά τοιχώματα. ¨όταν το λάδι ζεσταθεί καλά προσθέστε τη κάπαρη και τηγανίστε για 30 δευτερόλεπτα με 3 λεπτά (ανάλογα με τη θερμοκρασία του λαδιού). Αν κάνετε μεγάλη ποσότητα τηγανίστε σταδιακά καθώς αν προσθέσετε όλη τη κάπαρη μαζί στο τηγάνι η θερμοκρασία του λαδιού θα πέσει απότομα και δεν θα τηγανιστούν σωστά.

Με μια τρυπητή κουτάλα αφαιρέστε την κάπαρη από το τηγάνι και αφήστε την να στραγγίζει πάνω σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας. Όσο κρυώνει θα γίνεται πιο τραγανή.

Τέλος προσθέστε τη στο πιάτο της αρεσκείας σας.