Σήμα κινδύνου για τις παγίδες που κρύβουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα για τα παιδιά, εκπέμπουν οι Αρχές.

Ο διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Βασίλης Παπακώστας, μάλιστα, έκανε ειδική αναφορά στο Tik Tok, το οποίο, όπως είπε, «αποτελεί πόλο έλξης για παιδόφιλους».

«Η Ελληνική Αστυνομία εκσυγχρονίζει συνεχώς το προσωπικό της, με εκπαίδευση στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατασκευάστηκαν για καλό σκοπό. Έχουν ιδιαίτερα στοιχεία, που σου δίνουν τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσεις με άλλους χρήστες. Εκεί όμως είναι το κρίσιμο σημείο, όπου μπορεί να υπάρξει κίνδυνος. Το Tik Tok αποτελεί πόλο έλξης για παιδόφιλους και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί», δήλωσε ο κ. Παπακώστας, μιλώντας στο Action24.

Ο αστυνομικός διευθυντής έδωσε πολύτιμες συμβουλές για ασφαλή πλοήγηση και υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πολλά περιστατικά, διότι τα παιδιά ξέρουν να χρησιμοποιήσουν τα διαδίκτυο και συζητάνε με τους γονείς τους.

«Ευτυχώς, τα περιστατικά στη χώρα μας είναι λίγα. Τα παιδιά μας ξέρουν να χρησιμοποιήσουν τα κοινωνικά δίκτυα. Όμως, πολλά παιδιά κάτω των 13 ετών έχουν κάνει εγγραφή στο Tik Tok, χρησιμοποιώντας ψεύτικα στοιχεία. Οι γονείς πρέπει να συζητάνε με τα παιδιά. Εάν εντοπίσουν κάποιο περιστατικό παρενόχλησης, τους συμβουλεύω να απευθυνθούν στην υπηρεσία, ώστε να βοηθηθεί το παιδί. Όσα περισσότερα στοιχεία μάς προσκομίσουν, τόσο καλύτερα θα είναι», τόνισε ο κ. Παπακώστας.

Ιταλία: Δεκάχρονο κοριτσάκι είχε πεθάνει από ασφυξία μετά από…πρόκληση στο Tik Tok

Στις αρχές του χρόνου, ιταλικές ενώσεις για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ανηλίκων ζήτησαν περισσότερους ελέγχους για τα παιδιά που χρησιμοποιούν μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αιτία, ο τραγικός θάνατος ενός κοριτσιού δέκα ετών από την Σικελία, το οποίο τράβηξε βίντεο με το κινητό του, για να πάρει μέρος σε ένα ακραίο παιχνίδι στην πλατφόρμα Tik Tok. Η άτυχη μικρή είχε δέσει μια ζώνη από μπουρνούζι γύρω από το λαιμό της και, σφίγγοντάς την υπερβολικά, έπαθε ασφυξία. Μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ήταν κλινικά νεκρή, λόγω της εγκεφαλικής βλάβης που είχε προκληθεί.

Οι ενώσεις για την προστασία των ανηλίκων ζήτησαν να παρέμβει η δημόσια αρχή Agcom, η οποία ρυθμίζει τη λειτουργία όλων των μέσων και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Μετά το συμβάν, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης τόνισαν ότι θα πρέπει να υπάρξει μία γενικότερη, πανευρωπαϊκή κινητοποίηση, με στόχο τον αυστηρότερο έλεγχο κάθε πλατφόρμας και μέσου κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιείται από ανήλικα.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχεδιάζουν εκδόσεις για ανηλίκους

Μία νέα έκδοση του Instagram, ειδικά σχεδιασμένη για παιδιά κάτω των 13 ετών, την οποία θα μπορούν να διαχειρίζονται και οι γονείς τους, αναπτύσσει το Facebook.

Προς το παρόν, oι ανήλικοι χρήστες απαγορεύεται να δημιουργούν λογαριασμούς στην εν λόγω εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης, στόχος του Facebook όμως είναι να δημιουργήσει μία ασφαλή έκδοση, που θα μοιάζει με την εφαρμογή Messenger Kids και θα απευθύνεται σε παιδιά μεταξύ 6 και 12 ετών.

Η ανακοίνωση για το νέο κατάλληλο για ανηλίκους Instagram έγινε πρόσφατα: «Όλο και πιο συχνά, τα παιδιά ζητούν από τους γονείς τους να συμμετάσχουν σε εφαρμογές, που τους βοηθούν να ακολουθούν διαδικτυακά τους φίλους τους. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν πολλές επιλογές για τους γονείς, οπότε εργαζόμαστε για τη δημιουργία επιπλέον εφαρμογών, οι οποίες θα είναι κατάλληλες για παιδιά και θα μπορούν να τις διαχειρίζονται οι γονείς τους», είπε εκπρόσωπος του Facebook στην εφημερίδα Guardian.

Και προσέθεσε ότι εξετάζουν «πώς οι γονείς θα μπορούν να προσφέρουν μια περιορισμένη εμπειρία στο Instagram, για να βοηθήσουν τα παιδιά να συνεχίσουν να αλληλεπιδρούν με τους φίλους τους και να ανακαλύπτουν νέα χόμπι και ενδιαφέροντα»

Στην παρούσα εκδοχή του, το Instagram δεν επιτρέπει τη δημιουργία λογαριασμών σε χρήστες κάτω των 13 ετών, ωστόσο, ο περιορισμός αυτός δεν εμποδίζει όσους δηλώνουν ψευδή στοιχεία από το να δημιουργήσουν λογαριασμό και να κάνουν την εγγραφή τους. Το Facebook προσπαθεί να ελέγξει τις εγγραφές με πλαστά στοιχεία.

Η εταιρεία ανακοίνωσε, επίσης, ότι σχεδιάζει νέες λειτουργίες ασφαλείας, για να αποτρέψει μεταξύ άλλων την αποστολή μηνυμάτων σε άτομα κάτω των 18 ετών από ενήλικες που δεν τους ακολουθούν, ειδοποιήσεις ασφαλείας για εφήβους που δέχονται μηνύματα από ανθρώπους που προσεγγίζουν συχνά άτομα κάτω των 18 ετών, αλλά και νέους περιορισμούς στις αναζητήσεις

Το Facebook – όπως και το Instagram – θα προτρέπει στο εξής τους έφηβους χρήστες κατά την εγγραφή τους να επιλέξουν το ιδιωτικό προφίλ παρά το δημόσιο.

To Ιnstagram ανήκει στην εταιρεία Facebook από το 2012.