Μπορείτε να «κακομάθετε» ένα νεογέννητο ή ένα μωρό; Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση είναι απλά «Όχι!».

Τα μωρά χρειάζονται πολλή προσοχή και μπορεί να ανησυχείτε – ή μπορεί να σας πουν άλλοι – ότι εάν ανταποκρίνεστε διαρκώς στα αιτήματα του μωρού σας ή του δίνετε υπερβολική προσοχή, θα το «κακομάθετε». Αλλά αυτό δεν θα συμβεί. Τους πρώτους μήνες δεν θα δημιουργήσετε κακές συνήθειες ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες του νεογέννητου μωρού σας.

Άλλωστε, τα νεογέννητα δεν μπορούν να συνδέσουν συνειδητά την αιτία και το αποτέλεσμα. Δεν σκέφτονται, «Θα κλαίω μέχρι να πάρω ό, τι θέλω!». Εάν το μωρό σας κλαίει ή είναι αναστατωμένο, αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή κρυώνει, πεινάει, έχει βρώμικη πάνα ή πονάει. Ή το μωρό σας μπορεί απλώς να θέλει να γνωρίζει ότι βρίσκεστε κοντά. Αγνοώντας το μωρό σας όταν είναι αναστατωμένο δεν θα το διδάξετε να καθησυχάζει μόνο του τον εαυτό του, καθώς τα μωρά δεν μπορούν να το κάνουν ακόμη αυτό.

Γιατί είναι σημαντικό να ανταποκρίνεστε στις ανάγκες του μωρού σας

Το μωρό σας εξαρτάται από εσάς για να του παρέχετε ό, τι χρειάζεται ώστε να αναπτυχθεί.

Εάν ανταποκρίνεστε με συνέπεια στις εκκλήσεις προσοχής του μωρού σας, το μαθαίνετε να σας εμπιστεύεται ότι θα ικανοποιήσετε τις ανάγκες του. Και αυτό βοηθά το μωρό σας να νιώθει ασφάλεια και σιγουριά καθώς μεγαλώνει.

Τα μωρά που έχουν σταθερές και τρυφερές σχέσεις νωρίς στη ζωή τους αναπτύσσουν γρήγορα ασφαλή προσκόλληση στους γονείς τους. Αυτά τα μωρά αντιμετωπίζουν καλύτερα το άγχος όταν είναι μεγαλύτερα. Τείνουν επίσης να ταιριάζουν καλύτερα με άλλα παιδιά. Και είναι πιο πιθανό να είναι σωματικά και συναισθηματικά πιο υγιή στην ενήλικη ζωή τους.

Άλλα μέλη της οικογένειάς σας μπορούν να παίξουν ρόλο στη φροντίδα και την ανταπόκριση στο μωρό σας. Και η σύνδεση με περισσότερα από ένα άτομα βοηθά το μωρό σας να μάθει για την εμπιστοσύνη και την εγγύτητα με τους ανθρώπους. Επομένως, είναι εντάξει να ζητήσετε βοήθεια και να κάνετε ένα διάλειμμα για λίγο.