Τις πρώτες εβδομάδες με το μωρό στο σπίτι, όλοι οι γονείς αφιερώνουν πολύ χρόνο και πολλή ενέργεια προσπαθώντας να καταλάβουν τι προκάλεσε το κλάμα του μωρού τους. Ωστόσο, μετά από λίγους μήνες, η κατάσταση βελτιώνεται, καθώς ο ύπνος του μωρού σταματά να είναι τόσο διακεκομμένος, και το παιδί σταδιακά είναι σε θέση να επικοινωνήσει καλύτερα τις ανάγκες του. Μέχρι τότε, μπορείτε να δοκιμάσετε τις παρακάτω συμβουλές.

Δέκα τρόποι να ηρεμήσετε το μωρό όταν κλαίει

1. Αγκαλιάστε το

 

Η επαφή δέρμα με δέρμα είναι ένας υπέροχος τρόπος να κάνετε το μωρό σας να νιώσει ασφάλεια και να ηρεμήσει. Η μυρωδιά σας, ο χτύπος της καρδιάς σας και ο ήχος της φωνής σας είναι ό,τι πιο ανακουφιστικό για το μικρό σας.

2. Κάντε του «Σσς!»

 

Ακούγεται αστείο, όμως πιάνει. Πολλοί γονείς νομίζουν ότι η ησυχία ηρεμεί τα μωρά περισσότερο από οτιδήποτε, στην πραγματικότητα όμως έχουν συνηθίσει στο μάλλον θορυβώδες περιβάλλον της μήτρας. Αυτός είναι και ο λόγος που τα περισσότερα αγαπούν τόσο τις συσκευές λευκού θορύβου. Πλησιάστε στο αυτάκι του και κάντε «Σσς» και δεν αποκλείεται να το δείτε να χαλαρώνει.

3. Ελέγξτε την πάνα του

 

Όταν η πάνα του μωρού είναι βρώμικη ή βρεγμένη, ενοχλεί και ερεθίζει το δερματάκι του. Ακόμη κι αν του αλλάξατε πάνα πριν από λίγη ώρα, αξίζει να τσεκάρετε ξανά.

4. Δοκιμάστε να το θηλάσετε

 

Ακόμη κι αν θηλάσατε το μωρό πριν από λίγη ώρα, δοκιμάστε να το ταΐσετε ξανά. Κάποιες φορές τα μωρά αποκοιμιούνται κατά τη διάρκεια του θηλασμού με αποτέλεσμα να μην τρώνε αρκετά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πεινάνε μόλις ξυπνήσουν και να κλαίνε.

5. Βοηθήστε το να ρευτεί

 

Ακόμη και αν το έχει κάνει ήδη, δεν αποκλείεται να χρειάζεται μια επανάληψη. Τα αέρια είναι ένας από τους βασικότερους λόγους που κάνουν ένα νεογέννητο να σπαράζει στο κλάμα.

6. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κάτι που το ενοχλεί

 

Μήπως έχετε φασκιώσει το μωρό πολύ σφιχτά; Μήπως έγδαρε το δέρμα του με τα νύχια του; Μήπως έχει πιαστεί κάποια τρίχα στα πατουσάκια του; Μήπως θέλει να ρευτεί; Αφιερώστε λίγα λεπτά για να βεβαιωθείτε ότι είναι όλα εντάξει.

7. Κουνήστε το

 

Ναι, δεν είμαστε οι πρώτοι που σας το προτείνουμε, όμως δεν αρκεί να το κάνετε. Πρέπει και να το κάνετε σωστά. Τι θα πει αυτό; Αν το μικρούλι σας δεν δείχνει να εκτιμά την προσπάθειά σας, μην τα παρατάτε: Απλώς δοκιμάστε και άλλες κινήσεις και παρατηρήστε την αντίδρασή του. Ίσως προτιμά να το κουνάτε πιο αργά ή πιο γρήγορα, με άλλη κατεύθυνση, με ρυθμό ή χωρίς. Δική σας δουλειά είναι να βρείτε τι του αρέσει.

8. Βγάλτε το μια βόλτα

 

Λίγος φρέσκος αέρας μπορεί να είναι αυτό που χρειάζεται το μικρό σας. Αν έχετε την τύχη να ζείτε σε σπίτι με κήπο, βγείτε έξω ώστε να αναζωογονήσετε το μωρό κι αν συνεχίσει να κλαίει, τότε πιθανότατα πεινάει.

9. Κάντε του ένα μπανάκι

 

Αν το μωράκι σας αγαπά το νερό και δεν λέει να σταματήσει να κλαίει, ίσως ένα χαλαρωτικό μπανάκι να είναι η καλύτερη λύση.

10. Βάλτε το για ύπνο

 

Δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο, όμως όταν ένα μωράκι είναι εξαντλημένο δεν κοιμάται καλύτερα. Αντιθέτως, γίνεται πολύ γκρινιάρικο.

 

*Αν το μωρό σας συνεχίζει να κλαίει ενώ έχετε δοκιμάσει τα πάντα, επικοινωνήστε με τον παιδίατρο. Το μικρό σας μπορεί να μην τρέφεται αρκετά ή να έχει κολικό. Φυσικά, αν υποψιάζεστε ότι πονάει, καλέστε τον γιατρό άμεσα.