Αδιαμφισβήτητα λατρεύετε το μωρό σας. Το εκφράζετε όμως με τρόπους ώστε εκείνο να αντιλαμβάνεται αυτή σας την αγάπη;

Η επιστήμη υποστηρίζει πως οι παρακάτω 10 τρόποι είναι οι πιο αποτελεσματικοί για να εκλαμβάνει το μωράκι σας πλήρως τα δυνατά σας συναισθήματα και να είναι πιο ήρεμο και πιο ευτυχισμένο.

Διαβάστε επίσης: Παιδί: Οι ξένες γλώσσες είναι «επένδυση» για την υγεία του

#1 «Happy talking»

Η έρευνα δείχνει ότι τα νεογέννητα προτιμούν τη φωνή της μητέρας τους από άλλες φωνές. Προτιμούν επίσης τον χαρούμενο τόνο φωνής από τον ουδέτερο. Την ομιλία που είναι απλοποιημένη και χαρακτηρίζεται από υψηλές και παράλληλα απαλές συχνότητες καθώς και υπερβολικό τονισμό.

Περιγράψτε στο μωρό σας κάθε φορά τι θα γίνει στη συνέχεια- π.χ. τώρα θα σκουπίσω την πλάτη σου με αυτό το ζεστό πανάκι. Μικρές στιγμές συνομιλίας κατά τη διάρκεια των γευμάτων, των αλλαγών της πάνας κτλ., χτίζουν τα εγκεφαλικά μονοπάτια για τις μελλοντικές σας αλληλεπιδράσεις…

#2 Οπτική επαφή

Το βλέμμα σας είναι ικανό να βοηθήσει στην ανάπτυξη περιοχών του εγκεφάλου του μωρού και να συγχρονίσει τα εγκεφαλικά κύματα γονέα-βρέφους. «Χτίζει» επίσης σταδιακά το λεξιλόγιο των παιδιών με μεγαλύτερη ευκολία.

Η έρευνα δείχνει επιπλέον ότι οι αμοιβαίες ματιές μεταξύ γονέων και βρεφών, ηρεμεί τα παιδιά όταν είναι αγχωμένα.

#3 Αγκαλιές

Αγκαλιά σημαίνει ασφάλεια και αγάπη. Μια αγκαλιά έχει τη δύναμη να αλλάξει ακόμα και το DNA.

Σε μελέτη, τα μωρά που αγκαλιάζονταν τακτικά από τις μητέρες τους ένιωθαν μεγαλύτερη δέσμευση με εκείνες και μια ανάγκη προσφοράς στους γύρω μεγαλώνοντας. Οι μαμάδες ανέφεραν επίσης περιορισμένους δείκτες θλιψης και στρες.

Άλλη έρευνα έδειξε πως τα παιδιά που είχαν λιγότερη σωματική επαφή ως βρέφη, είχαν λιγότερα ανεπτυγμένο μοριακό προφίλ σε σχέση με την ηλικία τους.

Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι το άγγιγμα βοηθά το μωρό να δημιουργήσει κοινωνικούς δεσμούς και να αναπτύξει προκοινωνικές συμπεριφορές και καλύτερο συγχρονισμό κατά τη διάρκεια των αλληλεπιδράσεων με τους γονείς τους.

#4 Συντονισμός με τις ανάγκες του μωρού

Ο συντονισμός είναι ένα κρίσιμο μέρος της προσκόλλησης. Περιλαμβάνει το σεβασμό των φυσικών ρυθμών του παιδιού, την παρατήρηση για να καταλάβουμε πώς αισθάνεται και αντιδρά, τι έχει ανάγκη. Αφορά επίσης τη διατήρηση μιας ρουτίνας που δεν είναι ενοχλητική για το παιδί.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ περιγράφουν τις αλληλεπιδράσεις με τα βρέφη ως αλληλεπιδράσεις «εξυπηρέτησης και επιστροφής», παρόμοιες με «ένα παιχνίδι πινγκ πονγκ». Τα μικρά παιδιά«απλώνουν το χέρι» για αλληλεπιδράσεις, προσοχή ή σύνδεση. Δίνουν σήματα στα οποία ο γονέας θα πρέπει να ανταποκρίνεται κατάλληλα.

Εάν το μωρό χαμογελά, χαμογελάστε του κι εσείς. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όταν οι φροντιστές ανταποκρίνονται στα σήματα ενός παιδιού, δημιουργούνται θετικές συνδέσεις στον εγκέφαλο.

#5 Κεφάλαιο «παιχνίδι»

Ένας συνδυασμός ελεύθερου, ανεξάρτητου παιχνιδιού και διαδραστικού, βοηθά τα παιδιά να αναπτυχθούν σωστά.

Οι επιστήμονες έχουν επισημάνει ότι η μεγαλύτερη ενασχόληση των μητέρων στο παιχνίδι προκαλεί θετικές αλλαγές στο DNA των παιδιών.

Το ανεξάρτητο παιχνίδι είναι επίσης σημαντικό για τα βρέφη επειδή τους επιτρέπει να έχουν περισσότερες αισθητηριακές εμπειρίες και τα βοηθά να αναπτύξουν τις κινητικές τους δεξιότητες και να κατανοήσουν το σώμα τους.

#6 Χαμογελάστε- Είναι μεταδοτικό

Όταν οι μητέρες χαμογελούν στο μωρό τους, εκείνο τείνει να χαμογελά ακόμα πιο έντονα και περισσότερο, ενεργοποιώντας ένα εκτεταμένο εγκεφαλικό δίκτυο που εκκρίνει ντοπαμίνη, την «ορμόνη της ευτυχίας».

#7 Μουσική

Η μουσική δεν χαρακτηρίζεται τυχαία «η γλώσσα των συναισθημάτων». Τα τραγούδια ηρεμούν τα μωρά, τονώνουν τη διάθεσή τους και τα βοηθούν στην ανάπτυξη των γλωσσικών τους δεξιοτήτων.

#8 Διάβασμα

Η έρευνα δείχνει ότι η ανάγνωση βιβλίων σε βρέφη σχετίζεται με αυξημένα αισθήματα γονικής ζεστασιάς και ευαισθησίας και μειωμένο άγχος. Η συνεχής ανάγνωση βοηθά επίσης στον τομέα των γλωσσικών δεξιοτήτων των παιδιών.

#9 Ρουτίνες

Οι οικογενειακές ρουτίνες συνδέονται με την καλή υγεία των παιδιών, τα ακαδημαϊκά τους επιτεύγματα και με πιο ισχυρές οικογενειακές σχέσεις.

Η δημιουργία ρουτινών είναι, κατά τους ειδικούς, ένα από τα ενδυναμωτικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για τα μωρά μας.

#10 Ήρεμη και χαρούμενη διάθεση

Μελέτη αποκάλυψε ότι οι εντάσεις μεταξύ των γονέων συσχετίστηκαν με αυξημένες νευρικές αποκρίσεις των βρεφών. Όταν οι γονείς δηλαδή μιλούσαν σε θυμωμένο τόνο, πολλές από τις περιοχές του εγκεφάλου των μωρών που σχετίζονται με την αντιδραστικότητα και τη ρύθμιση του στρες επηρεάστηκαν.

Τα μωρά μπορούν επίσης να αντιληφθούν το άγχος της μητέρας. Σε έρευνα συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι το μητρικό άγχος προέβλεπε σημαντικά το άγχος του παιδιού. Επιπλέον, αποκαλύφθηκε ότι μετά από μια ανήσυχη αλληλεπίδραση μητέρας με κάποιο άγνωστο άτομο, τα βρέφη ήταν σημαντικά πιο φοβισμένα και απέφευγαν τους ξένους.

Τα μωρά είναι επίσης σε θέση να εκλάβουν, όπως είπαμε προηγουμένως, τη χαρά.

Γενικά, οι άνθρωποι που περιβάλλονται από ευτυχισμένους ανθρώπους είναι πιο πιθανό να γίνουν ευτυχισμένοι στο μέλλον. Τα θετικά συναισθήματα στα βρέφη συνδέονται, σύμφωνα με την επιστήμη, με την ικανοποίηση από την ενήλικη ζωή καθώς επίσης και την εκπαιδευτική εξέλιξη και επιτυχία.