Καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα και ο εγκέφαλός μας αλλάζουν. Ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου συρρικνώνονται και η επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων χάνει την αποτελεσματικότητά της. Τα καλά νέα είναι ότι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας και Σχεδιασμού της Σιγκαπούρης (SUTD) και το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης (NUS) λένε ότι οι ξένες γλώσσες μπορούν να βοηθήσουν τον εγκέφαλο να εκτελεί τις βασικές του εργασίες μέσω εναλλακτικών οδών.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports, οι δίγλωσσοι άνθρωποι τείνουν να έχουν περισσότερη φαιά ουσία, πιο παχύ φλοιό και μεγαλύτερη επιφάνεια στις περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τις διαδικασίες γνωστικού ελέγχου.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Οι οθόνες τους… «έφαγαν» τη γλώσσα

Η επικοινωνία με ανθρώπους από διαφορετικούς πολιτισμούς μπορεί να ενισχύσει την ικανότητά τους να ερμηνεύουν τα κοινωνικά μηνύματα.

Επιπλέον, η γνώση πολλαπλών γλωσσών συνδέεται με ισχυρότερη νοητική ευελιξία, έλεγχο της προσοχής και δεξιότητες μνήμης εργασίας που είναι κρίσιμες για την κοινωνική νόηση και την ικανότητα κατανόησης της συμπεριφοράς των άλλων ανθρώπων.

Προηγουμένως, μελέτες σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες έχουν δείξει ότι η διγλωσσία επηρεάζει θετικά αυτές τις δεξιότητες. Ωστόσο, προέκυψε το ερώτημα αν αυτά τα οφέλη θα διαρκούσαν αργότερα στη ζωή.

Όπως αναφέρουν οι συγγραφείς της νέας μελέτης σε δελτίο Τύπου, όσο νωρίτερα μαθαίνει κανείς μια δεύτερη γλώσσα, τόσο μεγαλύτερο είναι το γνωστικό απόθεμα που έχει για την προστασία των κοινωνικών γνωστικών διεργασιών από τις επιπτώσεις της γήρανσης.

4 tips για να βοηθήσετε το παιδί να μάθει μια δεύτερη γλώσσα

Παρακάτω θα βρείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να κάνετε τη διαδικασία όσο το δυνατόν πιο εύκολη για το μικρό σας:

1. Όσο νωρίτερα ξεκινήσετε, τόσο το καλύτερο

Τα παιδιά είναι σαν σφουγγάρια, ειδικά σε μικρότερες ηλικίες. Όσο πιο νωρίς ξεκινήσετε, τόσο περισσότερο χρόνο θα έχουν να «απορροφήσουν» τη γνώση.

2. Συζητήστε με άλλα άτομα που μιλούν τη γλώσσα

Αν έχετε το πλεονέκτημα να έχετε φίλους ή συγγενείς που μιλούν ήδη τη γλώσσα που ελπίζετε ότι θα μάθει το παιδί σας, ζητήστε τους να μιλούν σε αυτή τη γλώσσα όταν είστε μαζί.

Έρευνες δείχνουν ότι όσοι μαθαίνουν εμπειρικά παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα ευχέρειας.

3. Διαβάστε βιβλία και παρακολουθήστε ταινίες στη γλώσσα

Παρακολουθήστε πρώτα ταινίες και σειρές με τις οποίες το παιδί σας είναι ήδη εξοικειωμένο. Έτσι, θα είναι πιο εύκολο να τις παρακολουθήσει.

Η ακρόαση της γλώσσας θα το βοηθήσει, επίσης, να εξοικειωθεί καλύτερα με την προφορά.

Επιπλέον, το διάβασμα θα βοηθήσει το παιδί να οπτικοποιήσει τις λέξεις και να αρχίσει να γράφει.

4. Κάντε ένα χορευτικό πάρτι με μουσική στη συγκεκριμένη γλώσσα

Δημιουργήστε μια λίστα αναπαραγωγής με τραγούδια στη γλώσσα που θέλετε να μάθετε. Χορέψτε και διασκεδάστε, ώστε το παιδί να συνδέσει αυτή τη γλώσσα με κάτι τόσο ευχάριστο όσο ένα πάρτι.

Μπορείτε ακόμη και να αφήσετε απλά τη μουσική να παίζει όσο κάνετε άλλες δραστηριότητες.