Ο όγδοος μήνας της ζωής του μωρού είναι γεμάτος αλλαγές. Το μωρό σας θέλει να εξερευνήσει κάθε γωνιά του σπιτιού και να πειραματιστεί με νέες γεύσεις και αισθήσεις. Ως εκ τούτου, η συμπεριφορά του θα γίνει πιο ανήσυχη και εσείς θα ευχόσασταν να είχατε πάνω από ένα ζευγάρι μάτια…

Το μωρό σας έχει πια πολλή δύναμη στα ποδαράκια του και εάν έχει αρχίσει να μπουσουλάει, πιθανότατα θα σας ακολουθεί όπου κι αν πηγαίνετε. Θα ψάχνει επίσης για κρυμμένα αντικείμενα, επομένως μπορείτε να κρύψετε το αγαπημένο του παιχνίδι και να το αφήσετε να το βρει, μια δραστηριότητα που θα το διασκεδάσει.

Διαβάστε επίσης: Άγγιγμα: Πώς βελτιώνει την ανάπτυξη του μωρού και την υγεία της μαμάς

Αυτό το μήνα, πιθανότατα θα αρχίσετε να εντάσσετε το δείπνο στη ρουτίνα του, ολοκληρώνοντας έτσι τη συμπληρωματική διατροφή του.

Σε αυτό το στάδιο, το μωρό σας μπορεί επίσης να δυσκολεύεται να καταλάβει πότε είναι ώρα να πάει για ύπνο. Επομένως, θα πρέπει να το έχετε προετοιμάσει με μια σταθερή  νυχτερινή ρουτίνα. Διαφορετικά, ίσως αντιμετωπίσετε κλάμα και ξεσπάσματα όταν προσπαθείτε να το βάλετε στο κρεβάτι καθώς ο χρόνος διασκέδασης για εκείνο δεν θα έχει ακόμα τελειώσει.

Βοηθήστε το μωρό σας να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές του

  • Αγοράστε του διδακτικά παιχνίδια κατάλληλα για την ηλικία του, όπως χρωματιστά μπλοκ, μεγάλα οικοδομικά τούβλα κ.λπ.
  • Ενημερώστε το για το τι πρόκειται να συμβεί, λέγοντας πράγματα όπως «ήρθε η ώρα για φαγητό», «είναι ώρα για μπάνιο» ή «ώρα για ύπνο».
  • Σε αυτήν την ηλικία, υπάρχουν πράγματα που δεν πρέπει να κάνει ή να αγγίζει το μωρό σας και μέρη που δεν πρέπει να πηγαίνει. Είναι σημαντικό να του δείξετε ποια είναι αυτά και να του μάθετε το «όχι».
  • Εάν το παιδί σας κάθεται ήδη μόνο του και μπορεί να διατηρήσει τη θέση του για αρκετά λεπτά, ενθαρρύνετέ το να σηκωθεί. Σηκώστε το όρθιο και βοηθήστε το να περπατήσει από το ένα έπιπλο στο άλλο.
  • Θυμηθείτε να προσφέρετε νέες τροφές κατά τη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας, και προσέξτε για τυχόν δυσμενείς αντιδράσεις.

Εν ολίγοις, ο 8ος μήνας αποτελεί μια περίοδο πειραματισμού. Το μωρό αρχίζει να στέκεται όρθιο, να σκύβει για να πιάσει κάτι, να προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το κουτάλι, να μπουσουλάει προς τα μπρος και προς τα πίσω, να πιάνει τα  αντικείμενα μόνο με την παλάμη του και να βάζει τα μικρότερα μέσα στα μεγαλύτερα.

Επιπλέον, ανταποκρίνεται όταν σας ακούει, ξεκινά να μιμείται και αναγνωρίζει πλέον το όνομά του όταν το καλείτε.

Τι μπορεί να του αρέσει περισσότερο;

Να χορεύει και να τινάζεται προς τα πάνω όταν το κρατάτε στην αγκαλιά σας, τα κρεμαστά παιχνίδια και αυτά που παράγουν ήχους καθώς και να του τραγουδάτε ρυθμικά.