Αν και το νήπιο αποτελεί ένα μικρό ανθρωπάκι, μπορεί, όπως και οι ενήλικες, να αισθάνονται πολλά και μεγάλα συναισθήματα. Στην περίπτωσή τους, μάλιστα, δεν έχουν πάντα το λεξιλόγιο για να εκφράσουν αυτά τα μεγάλα συναισθήματα. Αυτό όμως, που μπορούν κάνουν, με την βοήθειά σας, είναι να εξασκήσουν τις βαθιές ανάσες.

Πώς βοηθούν οι βαθιές ανάσες το νήπιο

Οι βαθιές ανάσες μπορούν να βοηθήσουν το παιδί να ηρεμήσει όταν αισθάνεται θυμωμένο, φοβισμένο, πληγωμένο ή λυπημένο. Όταν το παιδί σας παίρνει βαθιές αναπνοές, ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό του σύστημα, το οποίο είναι το μέρος του νευρικού συστήματος του σώματος που ελέγχει τις αντιδράσεις του στρες.

Οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής βοηθούν στην απενεργοποίηση της απόκρισης του παρασυμπαθητικού συστήματος μειώνοντας τον καρδιακό ρυθμό του παιδιού, χαλαρώνοντας τους μυς του και αυξάνοντας τη ροή οξυγόνου στον εγκέφαλό τους.

Καθώς το παιδί σας επικεντρώνεται στις βαθιές αναπνοές, στρέφει επίσης την προσοχή του στην αναπνοή του αντί για ό, τι το αναστατώνε, γεγονός που το βοηθά επίσης να ηρεμήσει ψυχικά. Παρέχει επίσης ένα σχεδόν καταπραϋντικό αποτέλεσμα, το οποίο αγαπούν τα μικρά παιδιά.

Πώς θα το εξοικειώσετε

Η διαφραγματική αναπνοή, που ονομάζεται επίσης αναπνοή της κοιλιάς, είναι ίσως το πιο εύκολο στυλ βαθιάς αναπνοής για να διδάξετε στο παιδί, επειδή είναι εύκολο να το κατανοήσει και κυρίως οπτικά. Οι ειδικοί προτείνουν να εξασκήσετε μαζί καθημερινά, πολλαπλασιάζοντας τα οφέλη και για εσάς τους ίδιους.

Εξασκηθείτε όταν το παιδί είναι ήρεμο, καθώς έτσι θα μάθει τις σωστές τεχνικές, τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιήσει όταν θα είναι αναστατωμένο. Για να ξεκινήσετε, δείξτε στο παιδί σας πώς να αναπνέει βαθιά. Μπορείτε ακόμη και να το ενθαρρύνετε να βάλει τα χέρια στην κοιλιά του, ώστε να μπορούν να την αισθάνονται να φουσκώνει όταν αναπνέουν σωστά.

Τότε, πείτε τους να μιμούνται την αναπνοή σας. Τα μικρά παιδιά λατρεύουν να κάνουν απομιμήσεις και συχνά τα καταφέρνουν γρήγορα. Μόλις το παιδί σας τα καταφέρει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορες αναπνευστικές ασκήσεις για να εξασκήσετε την ικανότητα, όπως:

  • Να το αφήσετε να κάνετε σαπουνόφουσκες.
  • Να φουσκώσει ένα μπαλόνι.
  • Να φυσήξει ένα κεράκι.
  • Να φυσήξει εκτός τραπεζιού ένα φτερό ή άλλο ελαφρύ αντικείμενο.