Η καλή συμπεριφορά ξεκινά από νωρίς αλλά σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό και με την συμπεριφορά των γονιών, καθώς όπως είναι γνωστά όλα τα παιδιά μιμούνται τις συμπεριφορές που βλέπουν καθημερινά γύρω τους.

Πότε ξεκινούν οι κανόνες;

Οι κανόνες συγκεκριμένα και τα όρια δεν βοηθούν τα παιδιά μόνο να υιοθετήσουν μια ευγενική συμπεριφορά αλλά πολλές φορές ενισχύουν και τις κοινωνικές τους δεξιότητες, καθώς μαθαίνουν πώς πρέπει να συμπεριφερθούν ανάλογα με την κοινωνική περίσταση.

Ο καθορισμός των ορίων, η ενθάρρυνση για καλή συμπεριφορά και η αποθάρρυνση μιας λιγότερο επιθυμητής συμπεριφοράς μπορεί να ξεκινήσει ήδη από την βρεφική ηλικία.

Συνεργασία και κατανόηση

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα παιδιά θα αντιδράσουν ότι δεν καταλαβαίνουν κάτι ή όταν δεν το περιμένουν. Για αυτό θα ήταν καλό να συζητάτε με το παιδί και να του εξηγείτε τις προθέσεις σας όπως και την έκβαση κάθε συμπεριφοράς.

Παράλληλα μπορείτε να δοκιμάσετε να δημιουργήσετε μια ρουτίνα ή ένα πρόγραμμα, ενημερώνοντας το παιδί για όλα όσα πρόκειται να κάνει μέσα στην ημέρα ώστε να γνωρίζει, κάνοντας την μετάβαση από την μία δραστηριότητα στην άλλη πιο όμαλη.

Προσπαθήστε να δημιουργήσετε ένα ευχάριστο κλίμα για το παιδί, όπου οι κανόνες είναι βοηθητικοί και όχι καταπιεστικοί. Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί θα χαλαρώσει ενώ μειώνονται και οι πιθανότητες να αντιδράσει αρνητικά, υιοθετώντας λιγότερο επιθυμητές συμπεριφορές.

Σύμμαχός σας η ψυχραιμία

Δώστε συμβουλές στο παιδί για μια καλύτερη συμπεριφορά, χρησιμοποιώντας λέξεις και φράσεις που ταιριάζουν στην ηλικία του και διατηρήστε ήπιο τον τόνο της φωνής σας και δείξτε υπομονή, καθώς ειδικά τα μικρότερα παιδάκια χρειάζονται παραπάνω χρόνο για να αφομοιώσουν όλα όσα τους λέτε.

Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να επαναλαμβάνετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τους κανόνες καλής και ευγενικής συμπεριφοράς ή και να παίζετε ρόλους μαζί του για να εξοικειώνετε με την ευγένεια και τους καλούς τρόπου ανά περίσταση.