Παρόλο που έχουμε μεγαλώσει με εικόνες εγκύων γυναικών που ζητούν απεγνωσμένα παγωτό φράουλα μαζί με αγγουράκια τουρσί ή στέλνουν τους συντρόφους τους στη μέση της νύχτας για να βρουν μια συγκεκριμένη μάρκα πατατάκια, είναι απολύτως φυσιολογικό να μην έχετε συγκεκριμένες ή ασυνήθιστες επιθυμίες τροφίμων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Το γεγονός ότι δεν έχετε περίεργες λιγούρες δεν είναι ένδειξη ότι κάτι πάει λάθος στην εγκυμοσύνη σας.

Περίπου οι μισές γυναίκες παρατηρούν την όρεξή τους για φαγητό να αλλάζει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους και αντιμετωπίζουν λιγούρες για συγκεκριμένες τροφές. Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι οι υπόλοιπες μισές γυναίκες, δεν βιώνουν κάποια ιδιαίτερη αλλαγή στην όρεξή τους ή ξαφνικές λιγούρες.

Τι μπορεί να προκαλεί λιγούρες στην εγκυμοσύνη;

 

 

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακόμη με σιγουριά για ποιον λόγο μερικές έγκυες γυναίκες επιθυμούν συγκεκριμένες τροφές. Οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να διαδραματίζουν ρόλο, καθώς αυτές μπορεί να έχουν βαθιά επίδραση στην αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης σας, καθιστώντας μια ταπεινή φέτα σαλάμι εξαιρετικά νόστιμη ή κάνοντάς σας ξαφνικά να απεχθάνεστε το μπρόκολο.

Πότε εμφανίζονται οι λιγούρες;

Στις περισσότερες εγκύους, οι λιγούρες αρχίζουν από το πρώτο τρίμηνο, κορυφώνονται κατά το δεύτερο τρίμηνο και μειώνονται στο τρίτο.

Να θυμάστε ότι…

Είναι αλήθεια ότι δεν θα μπορέσετε ποτέ να πείτε στο παιδί σας ότι είχατε φάει σάντουιτς με μπέικον και φυστικοβούτυρο όσο εκείνο μεγάλωνε μέσα σας. Όμως, η έλλειψη επιθυμίας για περίεργους συνδυασμούς τροφών και λιχουδιές θα μπορούσε να έχει ένα σημαντικό όφελος: λιγότερη ανησυχία για την πρόσληψη περιττών θερμίδων από ανθυγιεινές τροφές. Εάν δεν λαχταράτε γλυκά και λιπαρά γεύματα, θα είναι πολύ πιο εύκολο να κάνετε θρεπτικές διατροφικές επιλογές και να πάρετε υγιές βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.