Σίγουρα τα παιδιά χρειάζονται βοήθεια για να ντυθούν αλλά υπάρχουν ορισμένες συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βοηθήσετε το μικρό σας να ανεξαρτητοποιηθεί σταδιακά και να μάθει να ντύνεται μόνο του.

Πώς θα μάθει το παιδί να ντύνεται αυτόνομα;

Ως γονείς, η δική μας αποστολή είναι να τους δώσουμε τα κατάλληλα εφόδια και τον χώρο ώστε να εξασκούν τις δεξιότητές τους μέχρι τελικά να τις τελειοποιήσουν.

Πώς να κλείνει τα φερμουάρ του

Αυτή αποτελεί μια διασκεδαστική δεξιότητα για τα παιδιά, μιας και όταν το κάνουν σωστά ακούγεται ο χαρακτηριστικός ήχος του φερμουάρ που ανεβαίνει. Ωστόσο, το να ανοίξουν το φερμουάρ τους είναι πιο εύκολο από το να το κλείσουν, οπότε θα ήταν καλύτερο να ξεκινήσετε την προσπάθεια αφού το παιδί κλείσει τον 22 μήνα.

Αφήστε το να εξασκηθεί σε μια ζακέτα με μεγάλο φερμουάρ, το οποίο θα μπορεί να πιάνει και να τραβάει εύκολα. Αν αυτό δεν είναι διαθέσιμο, περάστε μια μικρή κορδέλα ή ένα μπρελόκ στην άκρη του φερμουάρ για να το βοηθήσετε λίγο παραπάνω.

Πώς να βάζει παπούτσια

Μία από τις άλλες δεξιότητες ντυσίματος που πρέπει να δοκιμάσετε, αφού το παιδί κλείσει τον 22 μήνα είναι να φορά μόνο του τα παπούτσια του. Πρώτα, δείξτε του πώς να γλιστρά τα πόδια του μέσα στα παπούτσια του. Έπειτα δείξτε του πώς να χρησιμοποιήσει τα δάχτυλά του για να προχωρήσει το πόδι του μέσα στο παπούτσι.

Τέλος δείξτε του πώς να βάζει και την φτέρνα εντός του παπουτσιού, μετακινώντας το δάχτυλό του. Μόλις είναι περίπου τριών ετών, ζητήστε του να κάνει μόνο του μερικές προσπάθειες μέχρι να το τελειοποιήσει.

Παντελόνι και μπλούζα

Όπως και με τα φερμουάρ, το να μαθαίνεις πώς να βγάζεις το παντελόνι είναι πολύ πιο εύκολο από το να το φοράει. Για αυτό δείξτε στο παιδί πώς να φορά ένα – ένα τα πατζάκια του παντελονιού όσο κάθεται. Αφού περάσει το παντελόνι και από τα δυο του πόδια, ενθαρρύνετέ το να σηκωθεί και να τραβήξει προς τα πάνω το παντελόνι του.

Αφού καταφέρει αυτό, ενθαρρύνετέ το να σηκωθεί όρθιο και με το ένα χέρι να σας κρατά από τους ώμους για ισορροπία, καθώς βάζει κάθε πόδι στο παντελόνι. Ακριβώς γύρω στα τρίτα γενέθλια του παιδιού ενθαρρύνετέ το να μάθει να φορά μόνο του την μπλούζα του.

Βάλτε το να κάτσει μπροστά από ένα καθρέφτη και καθώς στέκεστε από πάνω του βοηθήστε το να περάσει την μπλούζα στο κεφάλι, τους ώμους και να την τραβήξει κάτω.