Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας τείνουν να δείχνουν τα συναισθήματά τους μέσω ενεργειών αντί να τα επικοινωνούν με λόγια. Τα κοινά σημάδια ότι αισθάνονται λυπημένα ή μοναχικά περιλαμβάνουν την ταραχή, την απώλεια ενδιαφέροντος για τις αγαπημένες τους δραστηριότητες, τις δυσκολίες στον ύπνο και τις υπερβολικές αντιδράσεις. Μερικά παιδιά 3-4 ετών μπορεί να γίνουν πιο προσκολλημένα στους γονείς τους όταν δεν αισθάνονται καλά, ενώ άλλα παιδιά να γίνουν πιο αντιδραστικά. Επίσης, δεν είναι ασυνήθιστο να παρουσιάζουν κάποια παλινδρόμηση στη συμπεριφορά τους. Για παράδειγμα, ένα παιδί που έχει εκπαιδευτεί στο γιο-γιο μπορεί να αρχίσει να έχει «ατυχήματα».

Αν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας μπορεί να νιώθει λύπη ή μοναξιά, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές.

Συζητήστε για τα συναισθήματα

Κρατήστε τις ερωτήσεις ανοιχτές («Πώς αισθάνεσαι που πρέπει να μένεις μέσα στο σπίτι λόγω του ιού;») και μην προσπαθήσετε να κατευθύνετε το παιδί σας όσον αφορά στα συναισθήματά του. Αντ’ αυτού, αναγνωρίστε και επικυρώστε τα συναισθήματά του λέγοντας κάτι σαν, «Είναι εντάξει να φοβάσαι μερικές φορές» ή «Ξέρω ότι είναι δύσκολο να μην βλέπεις τους παππούδες σου». Στη συνέχεια, βρείτε μαζί κάποιες πιθανές λύσεις (π.χ. να μιλάει με τους παππούδες του μέσω βιντεοκλήσης) και διαβεβαιώστε το παιδί ότι κάνετε ό, τι μπορείτε για να το κρατήσετε ασφαλές.

Κάντε το να αισθανθεί ασφαλές

Η ρουτίνα είναι καθησυχαστική για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας και σχετικές έρευνες δείχνουν ότι βοηθά στη μείωση του άγχους. Ρυθμίστε τις ώρες ύπνου και τις ώρες γευμάτων του παιδιού και ορίστε συγκεκριμένα διαλείμματα για καθημερινή ανάγνωση, παιχνίδι, φυσική δραστηριότητα και γενικά για τις δραστηριότητές του.

Δώστε του προσοχή

Αφιερώστε χρόνο για να δίνετε στο παιδί σας την αδιαίρετη προσοχή σας μέσα στην ημέρα. Οι ειδικοί λένε ότι το κλειδί είναι να αφήσετε το παιδί να σας οδηγήσει στο παιχνίδι. Αυτό σημαίνει να μην κατευθύνετε το παιδί σας και να μην προσπαθείτε να δημιουργήσετε μια «διδακτική στιγμή». Αντ’ αυτού, αναλογιστείτε τι λέει το παιδί σας, επαινέστε συγκεκριμένες ενέργειές του και μιμηθείτε αυτό που κάνει.

Αγκαλιάστε το

Το άγγιγμά σας είναι ένας καλός τρόπος για να ηρεμήσετε το παιδί σας και να συνδεθείτε μαζί του. Μερικά παιδιά λατρεύουν τις αγκαλιές, ενώ άλλα μπορεί να προτιμούν να τους τρίψετε απαλά την πλάτη προτού τα βάλετε για ύπνο. Βρείτε τι λειτουργεί για το παιδί σας και δείξτε του στοργή.

Βρείτε ασφαλείς τρόπους κοινωνικοποίησης

Εκμεταλλευτείτε τις δυνατότητες που σας προσφέρει η τεχνολογία και δώστε στο μικρό σας την ευκαιρία να επικοινωνήσει με τους φίλους του μέσω της βιντεοκλήσης.