Οι γυναίκες που βιώνουν ταχεία συσσώρευση κοιλιακού λίπους κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ακόμη και αν το βάρος τους παραμείνει σταθερό, σύμφωνα με νέα ανάλυση από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Menopause.

Ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων στις γυναίκες

Η μελέτη, βασισμένη σε δεδομένα που συλλέχθηκαν από εκατοντάδες γυναίκες, υποδηλώνει ότι η μέτρηση της περιφέρειας της μέσης κατά τη διάρκεια προληπτικών ιατρικών ελέγχων για γυναίκες μέσης ηλικίας θα μπορούσε να είναι ένας πρώιμος δείκτης κινδύνου καρδιακής νόσου πέρα ​​από τον ευρέως χρησιμοποιούμενο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).

«Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε για τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων στις γυναίκες, ειδικά καθώς πλησιάζουν και περνούν από την εμμηνόπαυση» αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής συγγραφέας δρ. Samar El Khoudary, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας.

«Η έρευνά μας τονίζει ότι δεν είναι τόσο σημαντικό το πόσο λίπος μεταφέρει μια γυναίκα, το οποίο οι γιατροί συνήθως μετρούν χρησιμοποιώντας το βάρος και το δείκτη μάζας σώματος αλλά το που αποθηκεύεται το λίπος» εξηγεί.

Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος με το κοιλιακό λίπος

Η ομάδα των ερευνητών διαπίστωσε ότι για κάθε 20% αύξηση του κοιλιακού λίπους, το πάχος της επένδυσης της καρωτιδικής αρτηρίας αυξήθηκε κατά 2% ανεξάρτητα από το συνολικό βάρος, τον δείκτη μάζας σώματος και άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Το πάχος της καρωτιδικής αρτηρίας είναι ένας πρώιμος δείκτης καρδιακών παθήσεων.

Διαπίστωσαν επίσης ότι το κοιλιακό λίπος ξεκίνησε να συγκεντρώνεται απότομα, κατά μέσο όρο, μέσα σε δύο χρόνια πριν από την τελευταία περίοδο των συμμετεχόντων και συνέχισε μια πιο σταδιακή αύξηση μετά την μετάβαση στην εμμηνόπαυση.