Παλεύετε να βοηθήσετε το μικρό σας να δεχτεί το αδερφάκι του; Δεν είστε οι μόνοι. Είναι πολύ συνηθισμένο ένα παιδί να ζηλεύει όταν υπάρχει μια νέα προσθήκη στην οικογένεια και ειδικά όταν αυτή η νέα προσθήκη είναι ένα μωρό που απαιτεί όλον τον χρόνο της μαμάς και του μπαμπά. Για να μην αναφέρουμε όλα τα δώρα που παίρνει από φίλους και συγγενείς.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι που αυτή η ζήλια μπορεί να εμφανιστεί. Ορισμένα παιδάκια μπορεί να προσκολληθούν περισσότερο στη μαμά τους, ενώ άλλα μπορεί να αρχίσουν να την απορρίπτουν και να δείχνουν προτίμηση σε κάποιο άλλο πρόσωπο. Μάλιστα, κάποια παιδιά παλινδρομούν σε συμπεριφορές που είχαν αφήσει πίσω τους όταν έρθει στο σπίτι το νέο μωρό. Για παράδειγμα, το νήπιο μπορεί να μη χρησιμοποιεί ξαφνικά το γιογιό του, παρά το γεγονός ότι έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευση τουαλέτας. Κάθε παιδάκι εκδηλώνει διαφορετικά τη ζήλια του, ωστόσο υπάρχουν μερικοί τρόποι να διαχειριστείτε την κατάσταση ως γονείς.

* Δώστε προσοχή στη συμπεριφορά του νηπίου

Γνωρίζουμε ότι τα νεογέννητα απαιτούν πολλή προσοχή, αλλά είναι σημαντικό να παρακολουθείτε το μεγαλύτερο παιδί σας ανά πάσα στιγμή. Οι ενέργειές του θα σας δείξουν πώς αισθάνεται καθώς σε αυτήν την ηλικία θα δυσκολευτεί να επικοινωνήσει με λόγια.

Το να παίρνει τα παιχνίδια του μωρού είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο, όπως και το να κλαίει για πράγματα που συνήθως δεν το ενοχλούσαν. Στην πραγματικότητα, η τάση του νηπίου να αναζητά προσοχή είναι αρκετά κοινή.

* Συμπεριλάβετε το νήπιο στη ρουτίνα με το μωρό

Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε το νήπιο σε όσο το δυνατόν περισσότερες δραστηριότητες με το μωρό σας. Ζητήστε τη γνώμη του για διάφορα θέματα που σχετίζονται με το μωρό, για παράδειγμα ποιο φορμάκι να του φορέσετε και ποιο βιβλίο να του διαβάσετε.

Ενώ ταΐζετε το μωρό, μπορείτε να διαβάζετε στο νήπιο και να του ζητήσετε να κρατάει το βιβλίο και να γυρίζει τις σελίδες, ώστε να αισθάνεται ότι εμπλέκεται στη διαδικασία κι αυτό.

* Αφιερώστε χρόνο μόνο στο νήπιο

Είναι σημαντικό να συμπεριλάβετε το νήπιο στη ρουτίνα με το μωρό σας, ωστόσο είναι επίσης απαραίτητο να περνάτε χρόνο αποκλειστικά με το παιδί, όπως ακριβώς κάνατε πριν φτάσει το μωρό σας.

Δοκιμάστε να περνάτε χρόνο με το νήπιο όταν το μωρό κοιμάται ή όταν υπάρχει κάποιος άλλος για να το φροντίσει. Παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια, βγείτε για περπάτημα στο πάρκο ή ψήστε μαζί κουλουράκια. Σε κάθε περίπτωση, στοχεύστε σε δραστηριότητες που θα σας ενθαρρύνουν τόσο να επικοινωνείτε συνεχώς όσο και να αξιοποιείτε στο έπακρο τον χρόνο σας μαζί.