Πρόθεση της κυβέρνησης είναι μετά τις διακοπές του Πάσχα να επαναλειτουργήσουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης και αυτή τη στιγμή ως πιθανότερη ημερομηνία για να ανοίξουν τα σχολεία ορίζεται η Δευτέρα 10 Μαΐου, σύμφωνα με όσα δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στο Οpen.

Η υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε τα self test σημαντικό εργαλείο, καθώς σχεδόν 600 μαθητές και εκπαιδευτικοί βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Επίσης, αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα Voucher, λέγοντας ότι 335.000 αιτήσεις εγκρίθηκαν, ενώ παράλληλα δήλωσε πως τα παιδιά έχουν επιστρέψει στο σχολείο με ασφάλεια.

Επίσης ανέφερε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν μετά το Πάσχα, τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια ενώ μίλησε και για τις προαγωγικές εξετάσεις, τις πρακτικές και την παράταση του σχολικού έτους. Ακόμα, δήλωσε πως έρχονται πολλές αλλαγές στη νέα σχολική χρονιά με νέες θεματικές δραστηριότητες.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα του ανοίγματος των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων θα συζητηθεί μετά το Πάσχα καθώς όπως δήλωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως «για πριν από το Πάσχα όχι. Ξεκίνησε το άνοιγμα των λυκείων, πηγαίνουμε βήμα- βήμα. Συνεχίζεται κανονικά η τηλεκπαίδευση για τις άλλες ηλικίες».

Τι θα γίνει με την παράταση του σχολικού έτους, τις προαγωγικές και τις Πανελλαδικές

Ένα ακόμη σενάριο που δείχνει ολοένα πιο πιθανό για τα σχολεία είναι η παράταση του διδακτικού έτους. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως υπογραμμίζει ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για παράταση, εντός του Ιουνίου, αλλά αυτό θα αποφασιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Όσον αφορά στις προαγωγικές και το αν αυτές θα ακυρωθούν, η υπουργός τόνισε ότι θα ληφθούν αποφάσεις επόμενο διάστημα. «Το εξετάζουμε», ανέφερε.  Η υπουργός Παιδείας, μιλώντας για το ίδιο θέμα στον ΣΚΑΪ, υποστήριξε το θέμα είναι υπό συζήτηση. «Οι σχετικές αποφάσεις πέρυσι ανακοινώθηκαν αργότερα» τόνισε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το θέμα πιθανώς θα κλείσει σε δυο εβδομάδες από σήμερα, ίσως αμέσως μετά την Κυριακή του Πάσχα. «Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τα Γυμνάσια, πότε θα ανοίξουν, θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις εν ευθέτω χρόνω» συμπλήρωσε.

Η έναρξη των Πανελλαδικών θα είναι εντός Ιουνίου σύμφωνα με την κυρία Κεραμέως, κάτι το οποίο θα αποφασιστεί το προσεχές διάστημα, ενώ οι ξενόγλωσσες εξετάσεις θα γίνονται με όρους και self test.

Για τις εκκλησίες είπε ότι αναμένεται η απόφαση των ειδικών. «Ίσως έχουμε αλλαγές για το Πάσχα. Ίσως αξιοποιηθούν και εξωτερικοί χώροι», σημείωσε.

Οι εκπαιδευτικοί ζητούν να μη γίνουν προαγωγικές

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θεόδωρος Τσουχλός έχει πολλάκις εκφράσει τη θέση ότι δεν πρέπει να γίνουν φέτος προαγωγικές εξετάσεις.

Σε συνάντηση που είχε το προεδρείο της ΟΛΜΕ με το ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, επισημάνθηκαν -από την πλευρά των εκπαιδευτικών- οι επιπτώσεις στους μαθητές λόγω των πολύμηνων lockdown και η διεύρυνση των ανισοτήτων και των προβλημάτων στη μόρφωση εξ αιτίας της τηλεκπαίδευσης. «Η ΟΛΜΕ πρότεινε τη μη πραγματοποίηση, φέτος, των γραπτών προαγωγικών–απολυτηρίων εξετάσεων, τη μη εφαρμογή της τράπεζας θεμάτων και της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ) στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία προφανώς θα οδηγήσει στον αποκλεισμό χιλιάδων μαθητών από τα ΑΕΙ» σημειωνόταν στην ανακοίνωση.