Σε θέμα μείζονος σημασίας για τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν αναδειχθεί οι αποφάσεις υγειονομικών αρχών σχετικά με τα εμβόλια σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Ήδη το εμβόλιο της AstraZaneca και της Johnson & Johnson εξετάζονται ενδελεχώς λόγω ενός εξαιρετικά σπάνιου αλλά σοβαρού κινδύνου θρόμβωσης σε όσους τα λαμβάνουν.

Την ίδια ώρα υπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου για θρόμβωση αίματος που αξίζει να γνωρίζετε.

Σύμφωνα με έρευνα, ο τύπος του αίματος μπορεί επίσης να επηρεάσει τις πιθανότητες θρόμβωσης.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος

Τα άτομα στην ομάδα αίματος Β έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο για θρόμβωση.

Πολλές έρευνες έχουν από καιρό προσπαθήσει να προσδιορίσουν τη σχέση μεταξύ του τύπου αίματος και της πήξης του αίματος.

Πρόσφατα, σε μια μελέτη του Ιανουαρίου του 2020 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Arteriosclerosis, Thrombosis και Vascular Biology, ερευνητές εξέτασαν περισσότερα από 400.000 άτομα. Διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν αίμα τύπου Β είχαν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν θρόμβωση.

Σε σύγκριση με τον τύπο αίματος 0, τα άτομα με αίμα τύπου Β είχαν 45% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν θρόμβωση και 55% πιο πιθανό να παρουσιάσουν εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση.

Τα άτομα σε αυτή την ομάδα αίματος έχουν τον μικρότερο κίνδυνο θρόμβωσης

Το αίμα τύπου Α διατρέχει επίσης αυξημένο κίνδυνο. Σε σύγκριση με τον τύπο αίματος 0, τα άτομα με αίμα τύπου Α είχαν 44% υψηλότερο κίνδυνο θρόμβωσης και 50% αυξημένο κίνδυνο εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης.

Μάλιστα, κατά την εξέταση οποιουδήποτε τύπου αίματος εκτός 0, σε σύγκριση με τον τύπο αίματος 0, υπήρχε σαφής και σημαντικός αυξημένος κίνδυνος θρόμβωσης. Όλες οι υπόλοιπες ομάδες αίματος, εκτός της ομάδας 0, είχαν 44% περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης θρόμβωσης και 51% πιο πιθανό να παρουσιάσουν εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση. Επίσης, είχαν 47% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν πνευμονική εμβολή, όπου ο θρόμβος φτάνει στον πνεύμονα.

«Τα αποτελέσματά μας είναι σύμφωνα με προηγούμενες μικρότερες εκθέσεις παρατήρησης που υποδηλώνουν αυξημένο κίνδυνο θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα με ομάδα αίματος εκτός της ομάδας 0 σε σύγκριση με άτομα με ομάδα αίματος 0. Και στις δύο ομάδες αίματος Α και Β, παρατηρήσαμε παρόμοιους αυξημένους κινδύνους εμφάνισης θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε σύγκριση με την ομάδα αίματος 0», ανέφεραν οι επιστήμονες.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στη διαφορά πρωτεΐνης ανάμεσα στους τύπους αίματος

Πρόσφατη μελέτη αναφέρει πως υπάρχει ένας ενδιαφέρων σύνδεσμος που μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση της σχέσης μεταξύ των τύπων αίματος και των θρομβώσεων:

Τα άτομα με ομάδα αίματος 0 έχουν χαμηλότερο παράγοντα von Willebrand (VWF), μια πρωτεΐνη που είναι υπεύθυνη για τον σχηματισμό θρόμβων αίματος.

Ωστόσο, αυτή είναι μόνο μια από τις πιθανές εξηγήσεις. «Επειδή η θρόμβωση είναι μια ισορροπημένη και πολύπλοκη διαδικασία, η οποία επηρεάζεται από πληθώρα παραγόντων, θα μπορούσαν να υπάρχουν διάφοροι ακόμα βιολογικοί μηχανισμοί (όπως λειτουργικότητα κυττάρων, αριθμός κυτταρικών υποδοχέων κ.α.) που εμπλέκονται στον αυξημένο κίνδυνο θρομβοεμβολικών επεισοδίων στα άτομα των ομάδων αίματος Α και Β, πέρα από την ήδη γνωστή σύνδεση με τον VWF», κατέληξαν οι ερευνητές στην μελέτη τους