Είτε το συνειδητοποιείτε είτε όχι, τεχνικά πραγματοποιείτε μικρές ασκήσεις όλη την ημέρα, περίπου όπως θα κάνατε και σε μια προπόνησή σας. Ακριβώς επειδή δεν φοράτε τα αθλητικά σας για να πάτε για τρέξιμο, δεν σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιείτε τους μυς σας με κάποια μορφή κάθε λεπτό καθημερινά. Πώς συνδέεται όμως η προπόνηση και η μακροζωία;

Προπονήσεις για μακροζωία

Χρησιμοποιείτε τους μύες των ποδιών σας για να περπατήσετε από δωμάτιο σε δωμάτιο, τους μύες του κορμού σας για να πιάσετε το τηλεχειριστήριο από τον άλλο καναπέ, όπως και τους μυς της πλάτης σας για να καθίσετε σε μια καρέκλα.

Ιδανικά, ανεξάρτητα από το είδος της άσκησης που προτιμάτε, η προπόνησή σας θα πρέπει να σας βοηθά και στην καθημερινότητά σας, να καταφέρνετε δηλαδή να κάνετε όλες αυτές τις κινήσεις λίγο πιο εύκολα ή σχεδόν αβίαστα. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να βεβαιωθείτε ότι εργάζεστε με τον ίδιο τρόπο που πραγματικά μετακινήστε, σε όλες τις διαστάσεις.

Επίπεδα κίνησης και καθημερινότητα

Όλες οι κινήσεις του σώματός σας μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε τρία βασικά επίπεδα κίνησης: οβελιαίο, μετωπιαίο και εγκάρσιο.  Με την εξασφάλιση της κίνησης και στα τρία επίπεδα κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας, θα ενισχύσετε τα μοτίβα κίνησης που κάνετε όλη την ημέρα, διασφαλίζοντας ότι το σώμα σας είναι πάντα προετοιμασμένο για οτιδήποτε.

Εάν έχετε προσπαθήσει ποτέ να ανεβείτε πέντε ορόφους σκάλες γιατί το ασανσέρ στην δουλειά χάλασε, θα ξέρετε πόσο σημαντικό είναι να βεβαιωθείτε ότι το σώμα σας ανταποκρίνεται σε οποιαδήποτε πρόκληση της καθημερινότητας.

Ασκήσεις ανά επίπεδο

Ευτυχώς, ζείτε ήδη το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σας στο οβελιαίο επίπεδο, το επίπεδο που χωρίζει το σώμα σας σε αριστερά και δεξιά μισά. Το περπάτημα, το τρέξιμο ή και οι προβολές είναι όλα παραδείγματα κίνησης κατά μήκος του οβελιαίου επιπέδου.

Πιθανότατα, δεν θα χρειαστεί να δουλέψετε πολύ σκληρά για να ενσωματώσετε τις οβελιαίες κινήσεις των επιπέδων στις προπονήσεις σας, καθώς πιθανότατα το κάνετε ήδη.

Το μετωπιαίο επίπεδο, το επίπεδο που χωρίζει το σώμα σας σε εμπρός και πίσω μισά, περιλαμβάνει κινήσεις από πλευρά σε πλευρά, όπως οι πλάγιες προβολές ή ακόμα και η τριγωνική στάση στην yoga.

Το τελευταίο επίπεδο, το εγκάρσιο, χωρίζει το σώμα σας σε πάνω και κάτω μισό, δηλαδή το στρίψιμο. Η εξασφάλιση της κίνησης κατά μήκος του εγκάρσιου επιπέδου στις προπονήσεις σας θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε την κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης, τη δύναμη του πυρήνα και ακόμη και την υγεία των αρθρώσεων.