Αν μας έλεγε κάποιος ότι εφαρμόζοντας ένα πλάνο απώλειας βάρους μπορεί στο μέλλον να παχύνουμε, θα δυσκολευόμασταν να τον πιστέψουμε. Κι όμως, ορισμένες πρακτικές που σχετίζονται με τη δίαιτα, μπορούν μακροπρόθεσμα να οδηγήσουν σε ακόμη υψηλότερο βάρος από το αρχικό μας ή έστω να μας εμποδίσουν να πετύχουμε τον στόχο μας.

Το φαινόμενο γιο-γιο

Σχετική έρευνα έχει δείξει ότι περίπου στο 95% των περιπτώσεων, κάθε βάρος που χάθηκε στο πλαίσιο μιας δίαιτας ανακτάται εντός πέντε ετών. Μάλιστα, συνήθως παίρνουμε περισσότερο βάρος από ό,τι αρχικά χάσαμε ως αποτέλεσμα των αλλαγών στον μεταβολισμό που προκαλούνται από τη δίαιτα.

Στη συνέχεια, όταν αυτός ο κύκλος επαναλαμβάνεται με ένα άλλο πρόγραμμα αδυνατίσματος, δηλαδή το βάρος μας μειώνεται και στη συνέχεια αυξάνεται πάλι  (μια διαδικασία γνωστή και ως φαινόμενο γιο-γιο), γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διατηρήσουμε ένα σταθερό βάρος λόγω των συνεχιζόμενων αλλαγών στον μεταβολισμό. Ουσιαστικά, οι συνεχείς δίαιτες και αυξομειώσεις στο βάρος μας, επιβραδύνουν τον μεταβολισμό μας και έχουν ως αποτέλεσμα να καταλήγουμε με ακόμη περισσότερα κιλά.

Στερητικές δίαιτες

Μπορεί να νομίζουμε ότι όσο λιγότερες θερμίδες καταναλώνουμε στη δίαιτα, τόσο περισσότερο και γρηγορότερα θα χάσουμε βάρος, όμως αυτός είναι ένας διαδεδομένος μύθος που στην πραγματικότητα δυσκολεύει την απώλειας βάρους. Όταν μειώνουμε σημαντικά τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε, ο οργανισμός μας «ρίχνει» τον βασικό μεταβολικό ρυθμό του, προκειμένου να ανταποκριθεί στη στέρηση ενέργειας. Αυτή η αντίδραση έχει ως αποτέλεσμα να χάνουμε δυσκολότερα βάρος. Παράλληλα, όταν κάνουμε μια στερητική δίαιτα που μας αφήνει διαρκώς πεινασμένους, είναι πολύ πιο πιθανό να οδηγηθούμε στην υπερφαγία και κατ’ επέκταση στην αυξημένη πρόσληψη θερμίδων που με τη σειρά της οδηγεί σε αυξημένο βάρος.

Ποιο είναι το κλειδί για αδυνάτισμα με διάρκεια;

Προκειμένου να χάσουμε βάρος και να διατηρήσουμε την υγεία μας, θα πρέπει να αποφεύγουμε τις παραπάνω πρακτικές. Αντίθετα, ο στόχος μας πρέπει να είναι το να υιοθετήσουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, που περιλαμβάνει την ισορροπημένη διατροφή και την τακτική άσκηση.