Ένα από τα μεγαλύτερα ορόσημα που κάθε γονέας προσβλέπει είναι η στιγμή που το παιδί θα φάει μόνο του και θα ξεκινήσει να τρώει πιο αυτόνομα. Για τους γονείς, αυτό σημαίνει ότι μπορούν να καθίσουν και να απολαύσουν ξανά τα γεύματά τους όπως παλιότερα.

Θα καταλάβετε ότι το παιδί σας είναι έτοιμο να δοκιμάσει να φάει μόνο του, μόλις αρχίσει να κάνει κινήσεις για να φτάσει το μπολ μπροστά του, το κουτάλι ή γενικότερα το φαγητό του. Αυτό συμβαίνει συνήθως μετά περίπου τους οκτώ μήνες.

Γιατί είναι σημαντικό  να τρώει μόνο του

Η ικανότητα του παιδιού να τρώει αυτόνομα είναι ένα σημαντικό στάδιο για πολλούς λόγους. Ένα παιδί μαθαίνει να τρώει ανεξάρτητα, μια ικανότητα που θα το βοηθήσει στην ζωή με περισσότερους από έναν τρόπους.

Επίσης όταν τα παιδιά μαθαίνουν να τρώνε μόνα τους, εξασκούν τις λεπτές κινητικές δεξιότητές τους, καθώς αυτό το στάδιο περιλαμβάνει πολλές κινήσεις από και προς το πιάτο, το πιάσιμο. Μπορεί να είναι μια ακατάστατη διαδικασία ειδικά όταν το παιδί μαθαίνει να κρατάει ένα κουτάλι.

Ταυτόχρονα, τα παιδιά που τρώνε μόνα τους έχουν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για το φαγητό από νωρίς, όπως είναι η γεύση, η μυρωδιά, η υφή. Στην αρχή, φαίνεται ότι παίζει μόνο με φαγητό, αλλά στη διαδικασία μαθαίνει ότι μερικά τρόφιμα είναι πιο εύκολο να διαλέγονται με το χέρι, ενώ άλλα χρειάζονται σκεύη για φαγητό.

Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί είναι έτοιμο

Τα περισσότερα νήπια θα δείξουν σημάδια ότι θέλουν να φάνε μόνα τους, μόλις ξεκινήσετε τα στερεά τρόφιμα. Αυτά τα σημάδια περιλαμβάνουν:

  • Προσπαθεί να πιάσει το φαγητό που βρίσκεται μπροστά του.
  • Σπρώχνει το χέρι σας ενώ τρέφετε όσο το ταΐζετε.
  • Προσπαθεί να φτάσει το κουτάλι ή το πιάτο του κατά την διάρκεια του γεύματος.
  • Φέρνει αντικείμενα προς το στόμα του κατά την διάρκεια του παιχνιδιού ή του γεύματος.