Επί εννέα μήνες το μεγαλώνετε μέσα σας και ανυπομονείτε για την πρώτη στιγμή που θα το κρατήσετε στην αγκαλιά σας. Μέχρι εκείνη τη στιγμή όμως μπορείτε να δεθείτε ακόμη περισσότερο με το αγέννητο μωρό σας. Κι ενώ μπορεί να σας φαίνεται σαν ένας ανόητος μονόλογος, το να μιλάτε στο μωρό σας ενώ βρίσκεται ακόμα στη μήτρα σας βοηθά να δημιουργήσετε έναν δυνατό δεσμό.

Πώς επηρεάζει η φωνή σας το έμβρυο

Σχετικές μελέτες έχουν δείξει ότι ο ήχος της φωνής της μητέρας ηρεμεί το μωρό τόσο όσο είναι στη μήτρα όσο και όταν τελικά γεννηθεί.

Μάλιστα, οι επιστήμονες έχουν καταγράψει ότι τα αγέννητα μωρά αποκρίνονται σε διαφορετικές δονήσεις και ήχους με αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό ή τα μοτίβα κίνησης τους και ανταποκρίνονται ιδιαίτερα στον ήχο της φωνής της μαμάς τους.

Μια μελέτη βρήκε ότι τα έμβρυα ανταποκρίνονται στις φωνές των μαμάδων τους επιβραδύνοντας τις κινήσεις τους, ενώ μια άλλη έδειξε ότι οι καρδιακοί ρυθμοί εμβρύων και νεογέννητων μειώθηκαν όταν μιλούσαν οι μαμάδες τους – πιθανότατα μια ένδειξη χαλάρωσης.

Αυτές οι παρατηρήσεις οδήγησαν τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι το αγέννητο μωρό σας μαθαίνει να αναγνωρίζει και να θυμάται τη φωνή σας ήδη από όταν είναι στην κοιλιά σας.

Άλλωστε, όταν μιλάτε στο μωρό σας βάζετε τις βάσεις για την κοινωνική και συναισθηματική του ανάπτυξη, καθώς και για τις γλωσσικές δεξιότητες και τη μνήμη του. Η φωνή σας είναι αυτή που διαμορφώνει την αντίληψη του μικρού σας για τον κόσμο.

Ιδέες για να δεθείτε με το αγέννητο μωρό σας

Αν δεν νιώθετε άνετα με την ιδέα να μιλάτε στο αγέννητο μωρό σας, μην ανησυχείτε. Ενώ βρίσκεται στη μήτρα σας, το έμβρυο θα ακούει και θα αισθάνεται τις δονήσεις της φωνής σας κάθε φορά που μιλάτε σε κάποιον. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχει μάθει να αναγνωρίζει και να παρηγορείται από τη φωνή σας όταν γεννηθεί, ακόμα κι αν δεν του… απευθύνετε τον λόγο. Μέσω αυτής της αναγνώρισης συνδέεται αμέσως μαζί σας και ο ήχος της φωνής σας θα το κάνει να αισθάνεται συναισθηματικά ασφαλές για πολλά ακόμη χρόνια.

Σε περίπτωση που το να μιλάτε στο αγέννητο μωρό σας σάς ακούγεται διασκεδαστικό, δοκιμάστε τις παρακάτω ιδέες:

*Εάν δυσκολεύετε να βρείτε κάτι να του πείτε, δοκιμάστε να του διαβάσετε. Ένα άρθρο εφημερίδας ή περιοδικού θα λειτουργήσει μια χαρά, αλλά εναλλακτικά μπορείτε δοκιμάσετε ένα αγαπημένο σας παιδικό βιβλίο ή ένα παιδικό ποίημα, ώστε παράλληλα να προετοιμαστείτε και για τον ρόλο σας ως μαμά.

*Δώστε προσοχή ώστε να παρατηρήσετε τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά του μωρού σας. Έχετε κατά νου ότι το μωρό θα ηρεμήσει από τη φωνή σας, οπότε μπορείτε να περιμένετε λιγότερη κίνηση και όχι περισσότερη.

*Συμπεριλάβετε τον μπαμπά στη διαδικασία, ώστε να τον βοηθήσετε να συνειδητοποιήσει τον νέο του ρόλο. Δεδομένου ότι θα πρέπει να πλησιάσει πολύ την κοιλά σας για να ακουστεί, βεβαιωθείτε ότι έχετε καθίσει σε άνετη θέση.