Από τη μία θέλουμε τα παιδιά μας να έχουν υψηλή αυτοεκτίμηση και από την άλλη θέλουμε επίσης να είναι ταπεινά για τα επιτεύγματά τους. Ως γονείς οφείλουμε να πετύχουμε και τα δύο, ακόμη κι αν μοιάζουν αλληλοαποκλειόμενα.

Το να δείξετε στο παιδί σας ότι είστε υπερήφανοι για αυτό μπορεί στην πράξη να είναι πιο δύσκολο από όσο θα φανταζόταν κανείς. Όταν επαινείτε σπάνια το παιδί, τότε εκείνο μπορεί να νιώθει μειονεκτικά. Όταν επαινείτε συνέχεια το παιδί, τότε εκείνο μπορεί να αποκτήσει αλαζονεία. Έτσι, είναι σημαντικό να βρείτε τους σωστούς τρόπους να επαινείτε το παιδί σας, ώστε να γνωρίζει ότι είστε υπερήφανοι για αυτό. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν σε αυτό.

*Επιβραβεύστε το παιδί για τα πράγματα που έχουν σημασία

Βεβαιωθείτε ότι επαινείτε το παιδί όταν προσπαθεί πραγματικά για κάτι, αλλά έχετε κατά νου ότι δεν χρειάζεται να το επιβραβεύετε για κάθε τι που κάνει.

*Εστιάστε στην προσπάθεια

Αντί να επαινείτε το παιδί μόνο όταν παίρνει τον καλύτερο βαθμό ή όταν τα καταφέρνει καλά, δείξτε του ότι εκτιμάτε την προσπάθειά του, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

*Μιλήστε για τα εμπόδια

Τις περισσότερες φορές στη ζωή, για να πετύχουμε κάτι πρέπει να ξεπεράσουμε εμπόδια ή δυσκολίες. Ίσως χρειάστηκε να θυσιάσουμε κάποια πράγματα, όπως η ξεκούρασή μας ή η διασκέδαση, προκειμένου να βελτιωθούμε. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των παιδιών. Έτσι, όταν εκφράζετε υπερηφάνεια όχι μόνο για τα επιτεύγματά τους αλλά επίσης αναγνωρίζετε τι έπρεπε να ξεπεράσουν, τα παιδιά καταλαβαίνουν ότι δίνατε προσοχή στην προσπάθειά τους.

*Δείξτε εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του

Ενώ το να καυχιέστε για τα επιτεύγματα του παιδιού σας σε άλλους γονείς μπορεί να σας κάνει αντιπαθητικούς, το να μιλάτε με ενθουσιασμό για αυτά στο παιδί σας μπορεί να το βοηθήσει να αποκτήσει υψηλή αυτοεκτίμηση. Όταν το παιδί σας πετύχει κάτι, πείτε του ότι αφού τα κατάφερε σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί να κάνει και πολλά άλλα πράγματα καλά.

*Αποφύγετε τις υπερβολές

Αν το παιδί σας πήρε καλό βαθμό σε ένα τεστ, δεν χρειάζεται να του αγοράσετε το πιο ακριβό παιχνίδι που μπορεί να σας ζητήσει. Μπορείτε να γιορτάσετε όλοι μαζί την επιτυχία του βλέποντας την ταινία που θα διαλέξει εκείνο και τρώγοντας το αγαπημένο του φαγητό.

*Αναγνωρίστε τη συμβολή άλλων στην επιτυχία του

Ένας καλός τρόπος να για να επιβραβεύσετε το παιδί σας και παράλληλα να το βοηθήσετε να έχει μετριοφροσύνη, είναι αναγνωρίζοντας τη συμβολή άλλων στην επιτυχία του. Για παράδειγμα, αν βελτιώθηκαν οι βαθμοί του σημαντικά, πείτε «μπράβο» στο ίδιο το παιδί και στη συνέχεια κάντε μια αναφορά στο πώς βοήθησε το γεγονός ότι η δασκάλα του αφιέρωσε χρόνο ώστε να του εξηγήσει κάποια πράγματα. Έτσι, το παιδί θα μάθει την αξία της ομαδικής προσπάθειας.

*Πείτε του ότι είστε υπερήφανοι για αυτό

Ο πιο απλός και προφανής τρόπος να δείξετε στο παιδί σας ότι είστε υπερήφανοι για αυτό είναι λέγοντάς του το. Συνοδεύστε τα λόγια σας με ένα θερμό χαμόγελο και μια αγκαλιά, ώστε να κάνετε το παιδί σας να νιώσει αγαπητό και αποδεκτό.