Τα αυγά αποτελούν μία από τις πιο θρεπτικές τροφές στη φύση και σταθερό κομμάτι ενός ισορροπημένου πρωινού. Ωστόσο, όταν είστε έγκυος ίσως αναρωτιέστε αν είναι ασφαλής η κατανάλωση αυγών.

Όταν είστε έγκυος, ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας δώσει μια λίστα με τρόφιμα που θα πρέπει να αποφεύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η λίστα μπορεί να περιλαμβάνει μη παστεριωμένα τρόφιμα, καθώς και ορισμένα ωμά ή άψητα τρόφιμα. Τόσο η παστερίωση όσο και το μαγείρεμα βοηθούν στην εξάλειψη ενδεχομένως επιβλαβών βακτηρίων στα τρόφιμα, όπως η λιστέρια. Κανονικά, το σώμα σας είναι αρκετά καλό στην αντιμετώπιση αυτών των βακτηρίων χωρίς σοβαρές επιπτώσεις. Ωστόσο, στην εγκυμοσύνη έχετε ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα – πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να προκληθεί βλάβη σε εσάς ή το μωρό σας από την κατανάλωση μη παστεριωμένων ή μη ψημένων τροφίμων.

Είναι ασφαλής η κατανάλωση αυγών στην εγκυμοσύνη;

Η σύντομη απάντηση είναι ναι, η κατανάλωση αυγών είναι ασφαλής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – αρκεί να είναι καλά μαγειρεμένα. Το κλειδί είναι η σωστή προετοιμασία. Πιθανότατα γνωρίζετε ότι τα αυγά ενέχουν τον κίνδυνο μεταδοτικών ασθενειών όπως η σαλμονέλα, η οποία μπορεί να είναι επικίνδυνη για εσάς και το μωρό σας. Μείνετε λοιπόν μακριά από γλυκά όπως τιραμισού, μους που δεν έχει ψηθεί καλά ή τρόφιμα όπως σπιτική μαγιονέζα ή διάφορα dressings που μπορεί να περιέχουν ημιμαγειρεμένα ή ωμά αυγά, καθώς υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από σαλμονέλα.

Υπό την προϋπόθεση ότι τα αυγά είναι καλά μαγειρεμένα, μπορούν να προσφέρουν πολλά οφέλη σε εσάς και το αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Β12 και η χολίνη, που συμβάλλουν στην υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού. Τα αυγά είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών. Όταν τρώτε πρωτεΐνη, το σώμα σας την διασπά σε αμινοξέα. Τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης, τα οποία είναι τα δομικά στοιχεία της ζωής. Η πρωτεΐνη εντοπίζεται στο δέρμα, τα μαλλιά, τους μυς και τα οστά και τα κύτταρά σας τη χρειάζονται για να λειτουργούν σωστά. Είναι ένα άλλο βασικό θρεπτικό συστατικό για την ανάπτυξη του μωρού σας.