Όσον αφορά την αλληλεπίδραση με το νήπιο και την προσπάθειά σας να συνεργαστεί μαζί σας, όλοι οι γονείς που έχουν περάσει από αυτό το στάδιο, γνωρίζουν ότι υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος να επικοινωνούν μαζί του, προκειμένου να συνεργαστεί και τελικά να κάνει αυτό που του ζητείται, είτε πρόκειται για κάτι τόσο απλό όσο το να μην πειράζει τα φυτά ή και να ολοκληρώσει το φαγητό του.

Τα καλύτερα εργαλεία για την συνεργασία με το νήπιο

Τα νήπια αποτελούν μία πολύ έντονη ηλικιακή ομάδα παιδιών. Την μία στιγμή ξέρουν πώς θέλουν να κάνουν ή να γίνουν τα πράγματα, θέλουν να είναι ανεξάρτητα και θέλουν να τους μιλούν με έναν ενήλικο τόνο.

Την ακριβώς όμως, επόμενη στιγμή δεν ξέρουν πώς να κάνουν απλά πράγματα, χρειάζονται βοήθεια για να κάνουν τα περισσότερα πράγματα και συμπεριφέρονται σαν βρέφη. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει τη συνεργασία σας μαζί τους αλλά εάν έχετε τα κατάλληλα «εργαλεία» μπορείτε να τα καταφέρετε:

Προσφέρετε επιλογές

Τα μικρά παιδιά θέλουν να αισθάνονται σαν να έχουν τον έλεγχο της ζωής τους και τι τους συμβαίνει. Ως εκ τούτου, λέγοντάς τους να κάνουν κάτι, ειδικά όταν βρίσκονται στη μέση μιας δραστηριότητας, είναι πιθανό να καταλήξουν σε ένα απότομο ξέσπασμα, ειδικά αν δεν θέλουν να το κάνουν.

Λόγω του όγκου των πληροφοριών που μπορεί να επεξεργαστεί παιδί στην νηπιακή ηλικία, θα ήταν καλό να του δώσετε έως τρεις επιλογές, αρκεί να βεβαιωθείτε ότι και οι τρεις οδηγούν, με διαφορετικούς τρόπους, σε αυτό που θέλετε να κάνετε.

Αφήστε το να αναλάβει κάτι μόνο του

Όταν πρόκειται για την ολοκλήρωση μιας εργασίας, για να συνεργαστεί ένα μικρό παιδί, εάν το αφήσετε να αναλάβει κάτι εξολοκλήρου μόνο του, τότε είναι πιο πιθανό να το κάνει. Μία από αυτές τις δημιουργικές τακτικές, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να το αφήσετε να είναι υπεύθυνο για αυτήν την δραστηριότητα.

Κάντε το παιδί να αισθανθεί ξεχωριστό, αναθέτοντάς τους μια ειδική εργασία ή δραστηριότητα και αυτό ταυτόχρονα θα κάνει το παιδί να συνεργαστεί πιο εύκολα μαζί σας.

Κάντε την δουλειά διασκέδαση

Ειδικά αν θέλετε να ζητήσετε από το παιδί να κάνει κάποια αγγαρεία, όπως το να μαζέψει το δωμάτιό του, ίσως είναι καλύτερο να το μετατρέψετε σε ένα διασκεδαστικό παιχνίδι. Αυτό μπορείτε να το κάνετε, δοκιμάζοντας:

  • Κάντε το καθάρισμα αγώνα, δίνοντας ένα μικρό έπαθλο σε όποιον το κάνει πιο γρήγορα.
  • Ζητήστε από το παιδί να τοποθετήσει τα αντικείμενα σε κατηγορίες ταξινομώντας τα πάντα με τον τρόπο της επιλογής του.
  • Βάλτε μουσική και χορέψτε μαζεύοντας.