Μια συνεπής ρουτίνα πριν τον ύπνο μπορεί να χαλαρώσει το σώμα και το μυαλό σας και να σας προετοιμάσει για ύπνο. Δοκιμάστε λοιπόν να αφιερώσετε τα 30-60 λεπτά προτού ξαπλώσετε για να κάνετε δραστηριότητες που σας ηρεμούν. Ποιες δραστηριότητες είναι καλύτερες για να χαλαρώσετε; Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προσωπικές προτιμήσεις σας. Σε κάθε περίπτωση επιλέξτε κάτι που σας καθησυχάζει. Δεν είναι η ώρα να πληρώσετε λογαριασμούς, να τσακωθείτε με τον σύζυγό σας ή να γυμναστείτε έντονα. Αντ’ αυτού, δοκιμάστε κάποια από τις παρακάτω ιδέες.

Πέντε τρόποι να χαλαρώσετε πριν τον ύπνο

 

1. Διαβάστε ένα βιβλίο

Ό,τι κι αν σας απασχολεί -και σίγουρα σας απασχολούν αρκετά αυτήν την περίοδο- η ανάγνωση ενός βιβλίου αρκεί για να το βγάλετε από το μυαλό σας, έστω για λίγο. Αυτό φαίνεται να συμβαίνει επειδή το μυαλό σας αναγκάζεται να συγκεντρωθεί σε αυτό που διαβάζετε και κάπως έτσι αποσπάται η προσοχή σας από τους υπόλοιπους προβληματισμούς σας. Μάλιστα, σημασία δεν έχει το τι είδους βιβλίο θα επιλέξετε, αρκεί να απορροφηθείτε από αυτό. Σύμφωνα με σχετική έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Σάσεξ, μόλις έξι λεπτά ανάγνωσης την ημέρα αρκούν για να αποβάλλουμε τα 2/3 του στρες που βιώνουμε.

2. Δοκιμάστε τον διαλογισμό

Ο διαλογισμός δεν είναι για λίγους και εκλεκτούς αλλά για όλους όσοι θέλουν να αποφορτιστούν. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς στρατηγικές για τη διαχείριση του στρες.

Μπορεί να πιστεύετε ότι πρέπει να καθίσετε με τα πόδια σας σταυρωμένα με έναν συγκεκριμένο τρόπο ή να χρησιμοποιήσετε ένα μαξιλάρι, αλλά στην πραγματικότητα η θέση στην οποία νιώθετε άνετα είναι αυτή που πρέπει να δοκιμάσετε. Μόλις βρείτε τη θέση που σας βολεύει, κλείστε τα μάτια σας, χαλαρώστε τους μυς σας και φροντίστε να αναπνέετε μέσω του διαφράγματός σας. Αφήστε τους ώμους σας, την κοιλιά σας, ακόμη και τους μυς στο πρόσωπό σας να χαλαρώσουν. Πάρτε μια βαθιά αναπνοή από τη μύτη σας, γεμίζοντας με αέρα την κοιλιά σας (αντί για το στήθος σας) και στη συνέχεια εκπνεύστε από το στόμα σας.

3. Ακούστε μουσική

Η καρδιά είναι το πιο ευάλωτο ανθρώπινο όργανο στο άγχος και η μουσική φαίνεται να την ηρεμεί, αφού μειώνει τους παλμούς της, ελαττώνει την πίεση του αίματος και εξασφαλίζει την πιο ομαλή ροή του. Βρείτε λοιπόν ένα είδος μουσικής που όχι μόνο σας ευχαριστεί αλλά και σας βοηθάει να χαλαρώσετε.

4. Κάντε ένα χλιαρό ντους

Υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι ένα ζεστό μπάνιο ή ντους μπορεί να βοηθήσει τον ύπνο. Τι καλύτερο λοιπόν από το να γεμίσετε την μπανιέρα σας με άλατα και να χαλαρώσετε υπό το φως των κεριών;

5. Τεντωθείτε

Αν και η βραδινή γυμναστική προκαλεί υπερένταση σε πολλούς ανθρώπους και δυσκολεύει την έλευση του ύπνου, μερικές ήπιες ασκήσεις γιόγκα και stretching μπορούν να ηρεμήσουν το σώμα και το μυαλό σας και να σας προετοιμάσουν για έναν ποιοτικό ύπνο.