Όταν είστε έγκυος, οι αυξημένες απαιτήσεις του εμβρύου αλλά και του δικού σας οργανισμού καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να προσλαμβάνετε καθημερινά περισσότερα θρεπτικά συστατικά, όπως καλά λιπαρά, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, βιταμίνες.

Ωστόσο, ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά που θεωρούνται καθοριστικά για την ομαλή πορεία ανάπτυξης του εμβρύου, αλλά και τη συνολική υγεία τόσο αυτού όσο και της μέλλουσας μανούλας.

Ορίστε λοιπόν ποια συστατικά δεν πρέπει να λείπουν από το πιάτο σας.

*Πρωτεΐνη

Το πόση ακριβώς πρωτεΐνη χρειάζεται μια έγκυος δεν έχει καθοριστεί μέχρι σήμερα. Ωστόσο, η ανάπτυξη του εμβρύου, ιδιαίτερα κατά το 2ο και το 3ο τρίμηνο της κύησης, καθώς και η φυσιολογική μεγέθυνση ορισμένων οργάνων σας, όπως η μήτρα, ο πλακούντας, οι μαστοί, επιβάλλουν αύξηση της πρωτεΐνης (ιδιαίτερα ζωικής προέλευσης) που προσλαμβάνετε. Επομένως, συμπεριλάβετε στη διατροφή σας περισσότερο κρέας (κοτόπουλο, γαλοπούλα, χοιρινό, μοσχάρι, ψάρι κ.ά.), αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα στην εγκυμοσύνη.

Μέταλλα & ιχνοστοιχεία

*Σίδηρος

Ο σίδηρος είναι ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά του οργανισμού κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης σας. Δεδομένου ότι στην εγκυμοσύνη αυξάνεται ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων σας για τη βέλτιστη αιμάτωση τόσο του δικού σας οργανισμού όσο και του εμβρύου, αυξάνονται σημαντικά και οι απαιτήσεις σας σε σίδηρο. Επομένως, είναι σημαντικό να εντάξετε στη διατροφή σας περισσότερα τρόφιμα που αποτελούν καλές πηγές σιδήρου, όπως το μοσχάρι, το κοτόπουλο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά, και δευτερευόντως το σπανάκι, το μπρόκολο, οι φακές, τα φασόλια και τα αποξηραμένα βερίκοκα.

*Ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι επίσης πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη του εμβρύου και ειδικά κατά το 3ο τρίμηνο της κύησης, όπου είναι η φάση της μέγιστης οστεοποίησης του εμβρύου, οι απαιτήσεις αυξάνονται σημαντικά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσλαμβάνετε 1.200-1.500 mg ασβεστίου ημερησίως, δηλαδή τουλάχιστον 3 μερίδες γαλακτοκομικών (1 μερίδα = 1 ποτήρι γάλα ή 1 κεσεδάκι γιαούρτι). Επίσης, πέρα από τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, τυρί, γιαούρτι) πηγές ασβεστίου αποτελούν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, τα ψάρια που τρώγονται με τα κόκαλα, όπως οι σαρδέλες, τα θαλασσινά και ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα και το σουσάμι.

*Φυλλικό οξύ

Αποτελεί συστατικό πολλών και σημαντικών διεργασιών του οργανισμού, καθώς δρα ως συνένζυμο σε ποικίλες μεταβολικές αντιδράσεις, όπως της σύνθεσης γενετικού υλικού, της ανάπτυξης του εγκεφάλου και του ευρύτερου νευρικού συστήματος κ.ά. Δεδομένου ότι κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης οι αναβολικές διεργασίες σχηματισμού κυττάρων είναι αυξημένες τόσο για εσάς όσο και για το έμβρυο, αυξάνονται κατά πολύ και οι απαιτήσεις σε φυλλικό οξύ. Καλές πηγές φυλλικού οξέως αποτελούν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα φρούτα (ιδιαίτερα τα πορτοκάλια και τα εσπεριδοειδή), τα όσπρια και οι ξηροί καρποί.