Τα νεογέννητα μωρά εξακολουθούν να προσαρμόζονται σε έναν κανονικό τρόπο ύπνου. Σε γενικές γραμμές κοιμούνται περίπου 14 έως 17 ώρες μέσα στην ημέρα και ξυπνούν συχνά τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα ώστε να φάνε.

Για τους δύο πρώτους μήνες ζωής, τα μωρά χρειάζονται 14 έως 17 ώρες ύπνου την ημέρα. Ο ύπνος τους είναι χωρισμένος σε 8-9 ώρες νυχτερινού ύπνου και άλλες 7-9 ώρες σε «υπνάκους». Ένα μωρό ηλικίας 3 μηνών χρειάζεται 14 έως 16 ώρες ύπνου την ημέρα.

Αν λοιπόν νιώθετε ότι το μικρό σας κοιμάται διαρκώς, μην ανησυχείτε. Είναι εντελώς φυσιολογικό σε αυτήν την αναπτυξιακή φάση.

Ποια είναι η καλύτερη στάση ύπνου για το μωρό;

Μέχρι τώρα μπορεί να νομίζατε ότι η καλύτερη στάση ύπνου για το μωρό είναι μπρούμυτα. Ή τουλάχιστον αυτό είχατε ακούσει από τη μητέρα και τη γιαγιά σας. Στην πραγματικότητα αυτό όμως δεν ισχύει! Η στάση «μπρούμυτα» θεωρείτο η καλύτερη παλαιότερα, όμως τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, μιας και έχουν παρατηρηθεί προβλήματα στην αναπνοή των μωρών.

Καλύτερη στάση ανεπιφύλακτα θεωρείται η στάση «ανάσκελα», και αυτό γιατί στηριζόμενο στη σπονδυλική του στήλη, το μωρό δεν ρίχνει όλο το βάρος του σώματος στους πνεύμονες και έτσι είναι σε θέση να αναπνέει καλύτερα. Έτσι, αυτή η θέση το βοηθά να αποφύγει το «σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου», που πλήττει το 1% των νεογέννητων.

Η στάση στο «πλάι» ή αλλιώς «εμβρυακή», επίσης, θεωρείται ασφαλής και προτιμάται, καθώς πολλοί πιστεύουν ότι είναι η πιο φυσική στάση, αφού μοιάζει με εκείνη που είχε το μωρό μέσα στη μήτρα. Ωστόσο, το μωρό μέσα στην άνετη κούνια του δεν μπορεί να διατηρήσει αυτή τη στάση μόνο του, επειδή το βάρος του κεφαλιού του είναι μεγαλύτερο από το βάρος του υπόλοιπου σώματος, με αποτέλεσμα να αναγκάζεται να γυρνάει μπρούμυτα. Μπορείτε να το βοηθήσετε, βάζοντας πίσω από την πλατούλα του ένα ειδικό μαξιλαράκι κατά της ασφυξίας. Τέλος, φροντίστε να μην το ξαπλώνετε πάντα από το ίδιο πλευρό, αλλά να το γυρίζετε πότε δεξιά και πότε αριστερά.