Η αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια της κύησης είναι μια φυσιολογική και απαραίτητη διαδικασία, η οποία υποστηρίζει την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου και την ομαλή έκβαση της εγκυμοσύνης. Ωστόσο εάν ξεπεράσει είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω ένα επιθυμητό εύρος τότε μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών και προβλημάτων για τη μανούλα και το μωρό.

Για παράδειγμα, η αυξημένη πρόσληψη βάρους κατά τη διάρκεια της κύησης αποτελεί έναν σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα, αφού σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης και η υπέρταση, καθώς και με υψηλότερη πιθανότητα πρόωρου τοκετού, καισαρικής τομής και γέννησης μωρού με αυξημένο σωματικό βάρος. Επίσης, ερευνητικά δεδομένα των τελευταίων ετών υποστηρίζουν ότι η αυξημένη πρόσληψη βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να συνδέεται και με μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία του παιδιού, όπως η υψηλότερη εναπόθεση λίπους στο σώμα και η παχυσαρκία.

Από την άλλη, και το να πάρει μια γυναίκα πολύ λίγα κιλά ή να χάσει βάρος, όταν αυτό γίνεται με στερητική διατροφή, μπορεί επίσης να δημιουργήσει προβλήματα.

Πόσα κιλά πρέπει να πάρει μια έγκυος;

Η συνιστώμενη λοιπόν πρόσληψη βάρους στην κύηση διαφέρει ανάλογα με τον δείκτη μάζας σώματος της μέλλουσας μητέρας και διαμορφώνεται ως εξής:

  • 11,5-16,0 κιλά για γυναίκες που ξεκινάνε με φυσιολογικό σωματικό βάρος
  • 7,0-11,5 κιλά για υπέρβαρες
  • 5,0-9,0 κιλά για παχύσαρκες γυναίκες

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγάλη ανάπτυξη του εμβρύου, και κατ’ επέκταση και του βάρους, προκύπτει κατά το τελευταίο τρίμηνο της κύησης. Έτσι, είναι σημαντικό κατά τους πρώτους έξι μήνες, και ειδικότερα κατά το πρώτο τρίμηνο, να διατηρήσετε όσο το δυνατόν πιο ελεγχόμενο το βάρος σας. Ένα λάθος που γίνεται πολύ συχνά, ιδίως στην πρώτη εγκυμοσύνη, είναι το να παίρνει μια έγκυος πολύ απότομα βάρος (για παράδειγμα, 7-8 κιλά μέσα στο πρώτο δίμηνο) και μετά να μην της είναι εύκολο να ελέγξει το βάρος της.