Οι έφηβοι είναι σημαντικό να αφιερώνουν χρόνο και φροντίδα στη επίτευξη των ακαδημαϊκών στόχων τους αλλά και για να μαθαίνουν νέες δεξιότητες, που θα τους επιτρέψουν να εξελιχθούν και να γίνουν καλύτεροι καθώς θα ωριμάζουν στον ενήλικο εαυτό τους.

Αυτές μπορεί να σχετίζονται με την συναισθηματική ή την ψυχική υγεία του παιδιού, τον τρόπο που συμπεριφέρεται στα άτομα γύρω του ή ακόμα και να αποτελούν λειτουργικές δεξιότητες, που θα το προετοιμάσουν καλύτερα για την καθημερινότητα ενός ενήλικα.

Οι δεξιότητες του καλού εφήβου

Μερικές από αυτές τις δεξιότητες περιλαμβάνουν:

«Ευχαριστώ» και «συγγνώμη»

Στην περίοδο της εφηβείας, το παιδί έχει ήδη διαμορφώσει τις πρώτες του κοινωνικές σχέσεις και πλέον διαμορφώνει ακόμα πιο δυνατούς δεσμούς.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μάθει πότε να λέει ένα ευγενικό «ευχαριστώ» ή ένα «συγγνώμη», να μάθει δηλαδή να αναγνωρίζει έμπρακτα την βοήθεια που μπορεί να του προσέφερε κάποιος ή ακόμα και τα δικά του λάθη.

Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται και η συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού, καθώς όχι μόνο καταλαβαίνει και εναρμονίζεται με τα δικά του συναισθήματα αλλά και με των ανθρώπων γύρω του.

*Αναγνωρίζω ό,τι αισθάνομαι

Είναι σημαντικό σε αυτήν τη ηλικία, να βοηθήσετε τον έφηβο να μάθει να εντοπίζει και να κατονομάζει όλα όσα αισθάνεται, καθώς αυτό θα τον βοηθήσει να τα διαχειριστεί με έναν υγιές και ωφέλιμο τρόπο.

Αποτελεί ενδεχομένως μία από τις πιο κρίσιμες δεξιότητες ζωής, καθώς θα μάθει να αναγνωρίζει όλα όσα μπορεί να αισθάνεται, βρίσκοντας ταυτόχρονα την αιτία που μπορεί να «κρύβεται» πίσω από τα συναισθήματά του.

Σεβασμός, η μεγαλύτερη αρετή

Είναι σημαντικό να τονίζετε στο παιδί όσο εκείνο μεγαλώνει ότι είμαστε διαφορετικοί, καθώς η εξωτερική εμφάνιση κάποιου μπορεί να διαφέρει σημαντικά από την δική του, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η συμπεριφορά του μπορεί να αλλάξει, ξεχνώντας τους καλούς του τρόπους.

Βοηθήστε να καταλάβει ότι οι διαφορές είναι εκείνες που μας φέρνουν κοντά και ότι ο σεβασμός αποτελεί το καλύτερο δώρο που όχι μόνο μπορούμε να λάβουμε αλλά και να δώσουμε απλόχερα στους γύρω μας.