Όπως πιθανότατα θα έχετε παρατηρήσει, ο σύζυγός σας επηρεάζει άμεσα τις διατροφικές σας επιλογές και τις συνήθειές σας. Τι καλύτερο λοιπόν από το να προσπαθήσετε από κοινού να υιοθετήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και να βελτιώσετε τη διατροφή σας; Ειδικά μετά τα επιπλέον κιλά που πήρατε το τελευταίο διάστημα μένοντας συνέχεια μέσα στο σπίτι και τσιμπολογώντας διαρκώς, το να ξεκινήσετε δίαιτα μαζί με τον σύζυγό σας είναι μια καλή ιδέα. Θα μαγειρεύετε και θα τρώτε τα ίδια γεύματα, θα παρακολουθεί ο ένας την πρόοδο του άλλου και θα έχετε πάντα παρέα στις προπονήσεις σας.

Μάλιστα, σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «JAMA Internal Medicine» βρήκε ότι όταν ο ένας σύντροφος έκανε μια θετική αλλαγή για την υγεία του, ο άλλος σύντροφος ήταν εξαιρετικά πιθανό να ακολουθήσει το παράδειγμά του.

Αφού λοιπόν έχετε και την ενθάρρυνση από την επιστήμη, ας δούμε όσα πρέπει να προσέξετε για να καταφέρετε να αδυνατίσετε παρέα.

* Βγάλτε πρόγραμμα

Οπως και για όλα τα υπόλοιπα στη σχέση σας, η καλή επικοινωνία είναι απαραίτητη και όταν πρόκειται να επιχειρήσετε μια αλλαγή στον τρόπο ζωής σας. Το πρώτο βήμα είναι να συζητήσετε τι θέλετε να πετύχετε (π.χ. να χάσετε έναν συγκεκριμένο αριθμό κιλών μέσα σε ένα λογικό χρονικό διάστημα) και στη συνέχεια να σχεδιάσετε το πώς θα το καταφέρετε. Βρείτε ποια στρατηγική θα ακολουθήσετε προκειμένου να πετύχετε τον στόχο σας (π.χ. θα τρώτε πιο ελαφρύ βραδινό, θα βγάλετε τα γλυκά από την καθημερινή διατροφή σας ή θα βγαίνετε για τρέξιμο κάθε πρωί) και καταγράψτε τις αλλαγές που θα επιχειρήσετε. Μπορείτε να σχεδιάσετε ένα κοινό πρόγραμμα διατροφής και γυμναστικής και να το κολλήσετε στο ψυγείο ώστε να το βλέπετε και οι δύο.

* Μην ξεχνάτε ότι έχετε διαφορετικές θερμιδικές ανάγκες

Πιθανότατα ο σύζυγός σας, ως άνδρας, είναι πιο ψηλός από εσάς, έχει μεγαλύτερο ποσοστό μυϊκής μάζας και κατ’ επέκταση χρειάζεται περισσότερες θερμίδες από ό,τι εσείς. Ως εκ τούτου, αν τρώτε ακριβώς τα ίδια γεύματα και τις ίδιες ποσότητες, εκείνος μπορεί να βλέπει το βάρος του να μειώνεται και εσείς παράλληλα να παχαίνετε. Σίγουρα το να τρώτε τα ίδια γεύματα είναι πρακτικό (κανείς δεν θέλει να μαγειρεύει δύο διαφορετικά φαγητά για δύο ανθρώπους), ωστόσο φροντίστε να καταναλώνετε μικρότερες θερμίδες από εκείνον.

* Ιδρώστε παρέα

Κάνοντας μαζί γυμναστική θα έχετε την ευκαιρία να τονώσετε τη σχέση σας αλλά και το σώμα σας. Μάλιστα, σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό «British Journal of Health Psychology» βρήκε ότι η συναισθηματική στήριξη που λαμβάνουν τα ζευγάρια που αθλούνται παρέα καθιστά πιο πιθανό το να ενσωματώσουν τη γυμναστική στον τρόπο ζωής τους.

* Μπείτε στην κουζίνα

Αναζητήστε υγιεινές συνταγές που σας φαίνονται νόστιμες και φτιάξτε τες μαζί με τον σύντροφό σας. Ετσι, θα αποφύγετε το delivery και τις περιττές θερμίδες που συνήθως αυτό συνεπάγεται, ενώ παράλληλα θα περάσετε δημιουργικό χρόνο παρέα.

* Προετοιμαστείτε για το ενδεχόμενο να αδυνατίζετε πιο δύσκολα

Χωρίς να θέλουμε να σας απογοητεύσουμε, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι σε γενικές γραμμές οι άνδρες αδυνατίζουν πιο εύκολα από τις γυναίκες. Ο λόγος που συμβαίνει αυτή η… αδικία έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι άνδρες συνήθως έχουν μεγαλύτερη μυϊκή μάζα και κατ’ επέκταση υψηλότερο μεταβολισμό. Επομένως, μην πέσετε από τα σύννεφα αν δείτε ότι ο σύντροφός σας χάνει κιλά με μεγαλύτερη ευκολία.