Ως νέοι γονείς πιθανότατα αναζητείτε διαρκώς νέους τρόπους να ενισχύσετε την ανάπτυξη του μωρού σας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας καλός τρόπος να το πετύχετε αυτό είναι μιλώντας πολύ στο μωρό σας.

“Ο εγκέφαλος είναι ένα όργανο που αναζητά μοτίβα”, λέει η Τζιλ Σταμ, ειδικός στην πρώιμη ανάπτυξη του εγκεφάλου και επιτυχημένη συγγραφέας. “Όσο περισσότερο ακούει τα μοτίβα της γλώσσας, τόσο ευκολότερη γίνεται η εκμάθηση γλωσσών.”

Μια καλή ιδέα για να αρχίσετε να μιλάτε περισσότερο στο μωρό σας είναι να του αφηγηθείτε την ημέρα σας.

 

Άλλωστε, τόσες σκέψεις περνούν από το κεφάλι σας όλη την ημέρα. Και ενώ δεν θα μοιραζόσασταν συνήθως κάθε σκέψη δυνατά, το να μοιράζεστε αυτή τη σταθερή ροή πληροφοριών ενισχύει πραγματικά την ανάπτυξη του μωρού σας.

Έχει παρατηρηθεί ότι μέχρι την ηλικία των 3 ετών, τα παιδιά στα οποία μιλάνε πιο συχνά έχουν IQ που είναι 1,5 φορές υψηλότερο από αυτό των παιδιών που τους δεν μιλάνε συχνά. Και όταν ξεκινούν το δημοτικό σχολείο, έχουν πολύ ισχυρότερες δεξιότητες ανάγνωσης, ορθογραφίας και γραφής.

Πώς φυτεύετε το σπόρο για μια τόσο καλή γλωσσική ανάπτυξη; Υπάρχουν τρία σημεία-κλειδιά: ο αριθμός των λέξεων, η ποικιλία και η πολυπλοκότητα των λέξεων και ο τρόπος που τις λέτε.

Καθώς αφηγείστε την ημέρα σας, θα χρησιμοποιήσετε φυσικά κάθε είδους λέξεις. Χρησιμοποιώντας περιγραφές όπως “κατακόκκινο αυτοκίνητο” και “εξαιρετικά αρωματικός καφές”, θα αναβαθμίσετε το λεξιλόγιο στο οποίο εκθέτετε το μωρό σας.

Ο τόνος της φωνής σας είναι επίσης σημαντικός. Έχετε δώσει σημασία στη φιλική προς το μωρό, τραγουδιστή, ψιλή φωνή που χρησιμοποιείτε ενστικτωδώς; Σύμφωνα με ερευνητές, αυτή η μωρουδίστικη φωνή είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να βοηθήσετε τον εγκέφαλο ενός μωρού να μάθει τη γλώσσα, επειδή κάθε φωνήεν ακούγεται πιο καθαρά. Ο τόνος αυτός βοηθά τα βρέφη να διαχωρίσουν τους ήχους σε κατηγορίες και η ψιλή φωνή είναι πιο εύκολη στη μίμηση.

Ξεκινήστε λοιπόν τη φλυαρία!