Την επόμενη φορά που θα φτιάξετε την σαλάτα σας, ίσως να θέλετε να προσθέσετε και μερικά μανιτάρια, αφού… σύμφωνα με νέα μελέτη από το Penn State, που δημοσιεύθηκε στο Advances in Nutrition, η υψηλότερη κατανάλωση μανιταριών σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου.

Στα πλαίσια της συστηματικής ανασκόπησης και της μετα-ανάλυσης, εξετάστηκαν 17 μελέτες για τον καρκίνο που δημοσιεύθηκαν από το 1966 έως το 2020. Αναλύοντας δεδομένα από περισσότερους από 19.500 ασθενείς με καρκίνο, οι ερευνητές διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης μανιταριών και του κινδύνου καρκίνου.

Τα μανιτάρια είναι πλούσια σε βιταμίνες, θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά. Τα ευρήματα της ομάδας δείχνουν ότι αυτά τα εξαιρετικά θρεπτικά superfoods μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην προστασία από τον καρκίνο.

Πόσο μειώνουν τον κίνδυνο τα μανιτάρια;

Οι ερευνητές μάλιστα, διαπίστωσαν ότι τα άτομα που ενσωμάτωσαν οποιαδήποτε ποικιλία μανιταριών στην καθημερινή τους διατροφή είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα άτομα που έτρωγαν 18 γραμμάρια μανιταριών ημερησίως είχαν 45% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου σε σύγκριση με εκείνα που δεν έτρωγαν μανιτάρια.

«Τα μανιτάρια είναι η υψηλότερη διατροφική πηγή της εργοθειονίνης, η οποία είναι ένα μοναδικό και ισχυρό αντιοξειδωτικό, που λειτουργεί ως προστάτης των κυττάρων» δήλωσε ο Djibril M. Ba, μεταπτυχιακός φοιτητής στην επιδημιολογία στο Penn State College of Medicine.

«Η αναπλήρωση αντιοξειδωτικών στο σώμα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από το οξειδωτικό στρες και να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου» εξηγεί.

Μειώνεται ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού

Όταν εξετάστηκαν συγκεκριμένοι τύποι καρκίνου οι ερευνητές σημείωσαν τις ισχυρότερες συσχετίσεις για τον καρκίνο του μαστού, καθώς τα άτομα που έτρωγαν τακτικά μανιτάρια είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

«Συνολικά, αυτά τα ευρήματα παρέχουν σημαντικές ενδείξεις για τις προστατευτικές επιδράσεις των μανιταριών κατά του καρκίνου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο συγγραφέας δρ. John Richie, ερευνητής του Ινστιτούτου Καρκίνου του Penn State και καθηγητής επιστημών δημόσιας υγείας και φαρμακολογίας.