Η ικανότητα του παιδιού σας να αναγνωρίζει διαφορετικά χρώματα βελτιώνεται περίπου στους 18 μήνες – την ίδια στιγμή που αρχίζει να παρατηρεί ομοιότητες και διαφορές στα σχήματα, τα μεγέθη και τις υφές. Θα περάσει λίγος καιρός πριν μάθει τα βασικά χρώματα, αλλά τα περισσότερα παιδιά μπορούν να ονομάσουν τουλάχιστον ένα χρώμα μέχρι να είναι τριών ετών.

Πώς θα βοηθήσετε το παιδί να μάθει τα χρώματα

Το παιδί θα αρχίσει να αντιλαμβάνεται νέα χρώματα μέσω της πρακτικής. Έτσι, υπάρχουν ορισμένοι απλοί και διασκεδαστικοί τρόποι να το βοηθήσετε να τα μάθει.

  • Τα παιδιά λατρεύουν να βλέπουν εικονογραφημένα βιβλία και αντικείμενα οργανωμένα ανά σχήμα και χρώμα. Ξεκινήστε ζητώντας του να προσδιορίσει τα χρώματα χωρίς να τα ονομάσει. Για παράδειγμα, ζητήστε του να σας δείξει ένα κόκκινο τετράγωνο και αφήστε το να το βρει.
  • Μπορείτε να παίξετε παρόμοια παιχνίδια όταν είστε έξω. Πείτε «βλέπω ένα κόκκινο λουλούδι» και, στη συνέχεια, περιμένετε ένα λεπτό για να δείτε αν το παιδί σάς το δείχνει. Αν φοράει μπλε μπλούζα, ρωτήστε το αν βλέπει κάτι άλλο γύρω του με το ίδιο χρώμα. Μπορεί να σας εκπλήξει το γεγονός ότι το παιδί έχει την ικανότητα να εντοπίζει και να προσδιορίζει τα χρώματα που επισημαίνετε, ακόμη κι αν δεν μπορεί να τα ονομάσει.
  • Καθώς αρχίζει να μαθαίνει τα ονόματα των χρωμάτων, μπορείτε να αντιστρέψετε το παιχνίδι, δείχνοντας εσείς κάποια αντικείμενα και ρωτώντας το παιδί, «Τι χρώμα είναι αυτό το τρίγωνο;». Σε κάθε περίπτωση, θα χαρεί να επιδείξει τις γνώσεις του. Όταν δεν απαντάει σωστά σε κάποιο, μην του πείτε ότι κάνει λάθος και μην προσποιηθείτε ότι έχει δίκιο. Απλώς πείτε το σωστό όνομα με ενθαρρυντικό τόνο.

Να θυμάστε ότι…

Κάθε παιδί μαθαίνει με τη δική του ταχύτητα, οπότε μην ανησυχείτε αν το παιδί σας δεν γνωρίζει τόσα χρώματα όσα κάποιο άλλο στην ηλικία του. Ωστόσο, εάν υποψιάζεστε κάποιο πρόβλημα στην ανάπτυξή του, μιλήστε με το γιατρό του σχετικά.