Τον κώδωνα του κινδύνου για τις νέες μεταλλάξεις κοροναϊού που δημιουργούνται στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα από ένα στέλεχος του ιού έκρουσε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, μέχρι στιγμής, τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά έναντι όλων των μεταλλάξεων αλλά επεσήμανε ότι θα πρέπει να προσέξουμε, ώστε στο μέλλον να μη δούμε υπερμεταλλάξεις.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ τόνισε πως πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή από τους παγκόσμιους οργανισμούς και φορείς στα μεγάλα κράτη της Ασίας και της Αφρικής.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, αν δεν εμβολιαστούν οι πληθυσμοί αυτών των κρατών, ο ιός θα εξαπλώνεται και θα δίνει τη δυνατότητα σε μεταλλάξεις να αναπτύσσονται.

Επεσήμανε τη σημασία της χρήσης της μάσκας καθώς βοήθησε και στη μείωση της γρίπης. «Σχεδόν εξαφανίστηκε», είπε και υποστήριξε πως θα πρέπει να συνεχίσουμε να τις φοράμε στα ΜΜΜ και στα νοσοκομεία.

Για τη σημασία του εμβολιασμού, την πιθανότητα εμφάνισης νέων μεταλλάξεων, το πότε θα βγουν οι μάσκες και αν θα υπάρξει άλλο lockdown, μίλησε στον ΣΚΑΪ και ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος.

Ο κ. Γώγος αναφέρθηκε στο μεγάλο θέμα των εσωτερικών χώρων καθώς όπως είπε στους κλειστούς χώρους η μετάδοση είναι μεγαλύτερη.

Από την άλλη, στους ανοιχτούς χώρους τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα και οι εμβολιασμένοι θα μπορούσαν ενδεχομένως να κυκλοφορήσουν και χωρίς μάσκα.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, είπε ότι το 85% των γιατρών έχει εμβολιαστεί, όμως θα πρέπει να πειστεί και το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό.

Σχετικά με τις φτωχές χώρες που δεν έχουν πρόσβαση σε εμβόλια, τόνισε ότι είναι σημαντικό οι χώρες που έχουν περισσευούμενα να τα δώσουν, καθώς αν εμβολιαστεί παγκοσμίως ο πληθυσμός δεν θα αναπτυχθούν νέες μεταλλάξεις.

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι η φαρμακοβιομηχανία τρέχει για να καλύψει όλες τις μεταλλάξεις, ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα υπάρχοντα στελέχη.

Τέλος, για το αν θα ξαναδούμε lockdown ο κ. Γώγος είπε ότι ένα γενικευμένο lockdown είναι πολύ μακριά από το να συμβεί, όμως αν χρειαστεί μπορεί να γίνουν μικρά τοπικά lockdown.

Στα νησιά που υπήρξε πρόβλημα και χρειάστηκαν να τεθούν σε περιορισμό, έγιναν μεγάλες συναθροίσεις και υπήρξε μετάδοση, είπε ο Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος

«Ενώ πάμε πολύ καλά δεν είμαστε έτοιμοι για μαζικά πράγματα ελεύθερα», τόνισε.

Σχετικά με το χάπι κατά του κοροναϊού, είπε ότι αν πάρει έγκριση θα είναι πολύ χρήσιμο, όμως αυτό είναι κάτι πολύ μακρινό για να το συζητάμε τώρα.

Επίσης, έκανε μια προσωπική πρόβλεψη ότι δεν θα είναι 100% αποτελεσματικό.

«Αυτή τη στιγμή μόνο με τα εμβόλια μπορεί να αντιμετωπιστεί η πανδημία», τόνισε.

«Δεν έχουμε τελειώσει με τον κοροναϊό»

Στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο μίλησε και Αργύρης Τζουβελέκης, αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Πατρών, αναφορικά με την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, αλλά και τι πρέπει να αναμένουμε επιδημιολογικά από το άνοιγμα του τουρισμού.

«Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον κοροναϊό. Αυτό που βιώνουμε είναι τα αποτελέσματα δύο διαφορετικών επιδημιολογικών τάσεων. Είναι μια επιδημιολογική τάση πριν το Πάσχα, που υπήρχε μία πτώση σε κρούσματα και νοσηλευόμενους, και τώρα η τάση αυτή έχει αντιστραφεί, λόγω της χαλάρωσης των μέτρων το Πάσχα. Είμαι προβληματισμένος, αλλά όχι ιδιαίτερα ανήσυχος, γιατί βλέπω να προχωρούν οι εμβολιασμοί με ταχύτατους ρυθμούς», σημείωσε ο κ. Τζουβελέκης.

Τζανάκης: Ανοσία 50% εντός του Ιουλίου

Ανοσία της τάξεως του 50% μέσα στον Ιούλιο θα έχει αποκτήσει ο πληθυσμός στην Ελλάδα, εάν όλοι σπεύσουν να εμβολιαστούν, εκτίμησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 είπε ότι το τείχος ανοσίας θα χτιστεί με τον εμβολιασμό των ενηλίκων, γι αυτό δεν θα πρέπει κανείς να καθυστερήσει.

Σχολιάζοντας την πορεία της πανδημίας στη χώρα, τόνισε ότι υπάρχει μια ενθαρρυντική εικόνα, καθώς παρατηρείται 18% μείωση στους διασωληνωμένους ασθενείς και περίπου 50% στις εισαγωγές ασθενών με Covid-19.

“Έχουμε μια σχετικά διαχειρίσιμη κατάσταση. Έχουμε μείωση στα κρούσματα κατά 35% σε σχέση με τον Απρίλιο, ενώ για πρώτη φορά μετά από καιρό είδαμε Σάββατο με κάτω από 2.000 κρούσματα ” σημείωσε ο κ. Τζανάκης.

Εκτίμησε ότι το καλοκαίρι αυτό θα είναι αρκετά καλό, αρκεί να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι εμβολιασμοί, ενώ ζήτησε να υπάρξει μέριμνα για τον εμβολιασμό των φτωχών κρατών για να μην έχουμε πινγκ πονγκ κρουσμάτων.