Κανονικά το… ανθρώπινο μοντέλο «σχεδιάστηκε» να μην φοράει παπούτσια. Και μάλιστα ο βασικός μηχανισμός προστασίας που έχουμε – ας πούμε το ανάλογο της ανάρτησης στο αυτοκίνητο – είναι το μυικό σύστημα. Όμως, πέρασαν χιλιάδες χρόνια και συνηθίσαμε στα πατούμενα.

Με δεδομένη την τεράστια ανάπτυξη της βιομηχανίας των αθλητικών παπουτσιών φτιάχτηκε μια ολόκληρη αγορά με επιχείρημα ότι το παπούτσι βοηθάει, χωρίς αυτό κινδυνεύεις, και βεβαίως (για το τρέξιμο όχι για τη γυμναστική) ότι πρέπει να το αλλάζεις κάθε ορισμένα χιλιόμετρα, κάτι που, φυσικά, είναι μύθος.

Στην περίπτωση της γυμναστικής στο σπίτι, είναι πολύ καλό το ξιπόλητο, αν όχι προτιμώμενο.

Οι απόψεις, φυσικά, διίστανται ενώ οι ειδικοί θεωρούν πως υπάρχουν τόσο θετικά όσο και αρνητικά όταν κάνεις γυμναστική ξυπόλητος.

Ποια είναι τα θετικά του να γυμνάζεσαι ξυπόλητος;

Αυξάνει την αντοχή των ποδιών

Το να είσαι ξυπόλητος ενισχύει τους σταθεροποιητικούς μύες των ποδιών και τους αστραγάλου και τους κάνει πιο δυνατούς. Τα παπούτσια δίνουν μεγάλη σταθερότητα και υποστήριξη, αλλά μπορούν να “χαλαρώσουν” λίγο τους αστραγάλους και να οδηγήσουν σε τραυματισμό η μυϊκή ανισορροπία.

Και όταν οι μύες είναι πιο σταθεροί και ισχυροί, αυτό βοηθά και στην συνολική σου απόδοση.

Έχεις καλύτερο προσανατολισμό

Όταν γυμνάζεσαι ξυπόλητος θεωρείται πως έχεις καλύτερη αντίληψη για τις αποστάσεις, το διάστημα, τον προσανατολισμό και την κίνηση μέσα σε έναν χώρο εν γένει. Συνδέεσαι καλύτερα με το περιβάλλον, ενεργοποιείς συνολικά τους μύες καθώς και την απομόνωση των ποδιών από όλη την “αλυσίδα” του σώματός σου, συμπεριλαμβανομένου και του πυρήνα.

Βοηθά στην αντοχή

Μπορείς να κάνεις squats ξυπόλητος και θα έχεις περισσότερη αντοχή! Παράλληλα, η μεταφορά δύναμης είναι πιο ομοιόμορφα κατανεμημένη όταν είναι ξυπόλητος και όλοι οι μύες παίρνουν μέρος στην άσκηση. Και θα έχεις έναν πιο δυνατό πυρήνα.

Ποια είναι τα αρνητικά του να γυμνάζεσαι ξυπόλητος;

Δεν είναι υγιές

Όταν αποφασίζεις να κάνεις γυμναστική ξυπόλητος, τα πόδια σου έρχονται σε επαφή με ένα σωρό μικρόβια και μύκητες που δεν σου περνούν από το μυαλό. Ενώ με τα παπούτσια σου είσαι πιο safe!

Το πόδι του καθενός δεν είναι “σχεδιασμένο” γι’ αυτό

Η γυμναστική χωρίς παπούτσια δεν είναι ιδανική για όλους. Για παράδειγμα όταν κάποιος που έχει ακόμα και μια μικρή διαφορά μήκους άκρων όπου το ένα πόδι είναι λίγο πιο μικρό από το άλλο. Η γυμναστική μπορεί να επιδεινώσει αυτή την κατάσταση. Παράλληλα, κάποιος με πιο ευαίσθητα πόδια κινδυνεύει από σοβαρούς τραυματισμούς. Είναι σημαντικό πριν κάνεις γυμναστική ξυπόλητος να εξετάσεις την υγεία των ποδιών σου.

Δεν μπορείς να είσαι ξυπόλητος στο γυμναστήριο

Υπάρχουν πολλά γυμναστήρια που απαγορεύουν να είσαι ξυπόλητος. Ωστόσο, επιτρέπουν μόνο σε ορισμένα προγράμματα, όπως yoga ή pilates να βγάλεις τα παπούτσια σου.