Όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος και να μπείτε σε εκείνο το τζιν που πριν μερικά χρόνια ήταν το αγαπημένο σας, ίσως μπείτε στη διαδικασία να αναζητήσετε δίαιτες και διατροφικά tips που υπόσχονται γρήγορα και θεαματικά αποτελέσματα. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει ιδιαίτερα διάσημα διάφορα προγράμματα διατροφής που μειώνουν σημαντικά τους υδατάνθρακες ή απαγορεύουν το πρωινό στο πλαίσιο μιας διαλειμματικής νηστείας. Κάπως έτσι μπορεί να αποφασίσετε να παραλείψετε το πρωινό σας γεύμα, προκειμένου να «γλιτώσετε» θερμίδες και να ενισχύσετε το αδυνάτισμά σας. Αυτή όμως δεν είναι μια έξυπνη τακτική.

Αρχικά, το πρωινό αποτελεί πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, τα οποία έχει φανεί ότι συχνά δεν αναπληρώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας από άτομα που το παραλείπουν. Επίσης, εξασφαλίζει την καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, ενισχύει την πνευματική λειτουργία, καθώς παρέχει την απαραίτητη ενέργεια για τη λειτουργία του εγκεφάλου μετά από την πολύωρη νηστεία της νύχτας, και σας βοηθά να είστε σε εγρήγορση.

Μάλιστα, το πρωινό θεωρείται απαραίτητο ειδικά όσον αφορά στο αδυνάτισμα. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα, οι άνθρωποι που παραλείπουν το πρωινό γεύμα τείνουν να έχουν υψηλότερο σωματικό βάρος και μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας. Γι’ αυτό οφείλεται κυρίως το ότι η παράλειψη του πρωινού μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο αίσθημα πείνας κατά τη διάρκεια της ημέρας και κατ’ επέκταση σε υπερκατανάλωση τροφής, η οποία σταδιακά μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους.

Βέβαια, όπως καταλαβαίνετε, δεν αρκεί να τρώτε πρωινό για να χάσετε βάρος. Θα πρέπει επίσης να επιλέγετε έξυπνα τι βάζετε στο πιάτο σας.

Τρεις κανόνες για ένα πρωινό που ενισχύει το αδυνάτισμα

Κανόνας 1ος – Αποφύγετε την κατανάλωση ζάχαρης

Πέρα από τα κρουασάν και τα μπισκότα, υπάρχουν και κάποιες τροφές υπεράνω υποψίας που κρύβουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, όπως ορισμένα είδη δημητριακών.

Κανόνας 2ος – Καταναλώστε πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη στο πρωινό ενεργοποιεί τον μεταβολισμό σας, αποτρέπει την πείνα, κρατάει σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και παράλληλα σας δίνει λίγες θερμίδες. Το κεφίρ, το γιαούρτι, το αυγό, η βρώμη και τα μανιτάρια είναι μερικές τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη.

Κανόνας 3ος – Μην παραλείπετε τις φυτικές ίνες

Πέρα από το να ενισχύουν την καλή λειτουργία του εντέρου και της καρδιάς, δεσμεύοντας μεγάλο μέρος της χοληστερόλης, οι φυτικές ίνες είναι ευεργετικές και για τη σιλουέτα σας, αφού σας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα.

Ιδέες για ένα πρωινό που διευκολύνει την απώλεια βάρους

  • Ομελέτα με μανιτάρια (υπολογίστε μια κουταλιά ελαιόλαδο ανά μερίδα)
  • Δύο φρυγανιές ολικής άλεσης με φέτες αβοκάντο και τυρί κότατζ
  • Δύο βραστά αυγά και μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης
  • Βρώμη με γάλα αμυγδάλου και κομμάτια φρέσκων φρούτων
  • Δημητριακά ολικής άλεσης με γάλα βρώμης
  • Smoothie με κεφίρ και φρέσκα φρούτα εποχής
  • Δύο λεπτές φέτες ψωμί ολικής άλεσης με αυγό και φέτες αβοκάντο