Όσες ερωτήσεις κι αν έχετε κάνει στο γιατρό σας, όσα βιβλία κι αν έχετε διαβάσει, πιθανότατα υπάρχουν ορισμένες πληροφορίες για την πρώτη περίοδο της ζωής του μωρού σας που σας διαφεύγουν. Ορίστε λοιπόν πέντε πράγματα που ίσως δεν ξέρετε για τα νεογέννητα.

Πέντε πράγματα που (μάλλον) δεν ξέρετε για τα νεογέννητα

1. Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα… φωτογενή

Μπορεί κανείς να μη μένει ασυγκίνητος μπροστά στη θέα ενός όμορφου, στρουμπουλού μωρού, όμως τα νεογέννητα σπάνια μοιάζουν σαν να έχουν βγει από διαφήμιση φρουτόκρεμας. Πολλές φορές το προσωπάκι τους είναι ελαφρώς ζαρωμένο εξαιτίας της πίεσης που δέχτηκαν κατά τον τοκετό ή έχουν πρησμένα ματάκια. Μάλιστα, κάποια μωράκια γεννιούνται και με λεπτό τρίχωμα! Ωστόσο, αυτά τα όχι και τόσο κολακευτικά χαρακτηριστικά υποχωρούν μόνα τους πολύ σύντομα και αφήνουν το μωράκι σας όσο όμορφο το φανταζόσασταν.

2. Κοιμούνται πολύ… πάρα πολύ

Τα νεογέννητα χρειάζονται πολλές ώρες ύπνου, ωστόσο κοιμούνται περίπου δύο με τρεις ώρες κάθε φορά, προτού ξυπνήσουν για να φάνε. Το διάστημα αυτό είναι δύσκολο για όλους τους νεόυς γονείς, ωστόσο συνήθως κρατάει μόνο για τους τρεις πρώτους μήνες. Στη συνέχεια, τα περισσότερα μωράκια είναι σε θέση να κοιμηθούν για έξι με οκτώ ώρες κάθε βράδυ.

3. Το μαλακό σημείο μπορεί αρχικά να σας τρομάξει, αλλά δεν υπάρχει λόγος

Η λακουβίτσα στο κεφάλι των μωρών (ή κρανιακή πηγή, όπως είναι το επίσημο όνομά της) επιτρέπει στα μωρά να βγαίνουν αλώβητα από την πίεση που δέχονται κατά τον τοκετό και συχνά τρομάζει τους νέους γονείς. Αν και το συγκεκριμένο σημείο όντως απαιτεί απαλούς χειρισμούς, μπορείτε να αγγίξετε την περιοχή και τα μαλλιά του βρέφους σας γύρω από αυτή, χωρίς κίνδυνο. Επίσης, έχετε κατά νου ότι το μαλακό σημείο μπορεί να πάλλεται, καθώς βρίσκεται ακριβώς πάνω από τα αιμοφόρα αγγεία που καλύπτουν τον εγκέφαλο.

4. Θα χάσει βάρος, αλλά θα το ξαναπάρει

Τα νεογέννητα πρέπει να τρέφονται κάθε δύο με τρεις ώρες, ωστόσο αν θηλάζετε μπορεί να ανησυχείτε ότι η ποσότητα που λαμβάνει το μωρό σας δεν είναι επαρκής. Ο καλύτερος τρόπος να βεβαιωθείτε ότι τρέφεται επαρκώς είναι το βάρος του. Τα μωρά χάνουν το 5-8% του βάρους τους μετά τον τοκετό, ωστόσο αν τρέφονται επαρκώς, το ξαναπαίρνουν μέχρι τα τέλη της δεύτερης εβδομάδας της ζωής τους. Επίσης, όταν τρέφεται επαρκώς κατά τον πρώτο μήνα της ζωής του θα κάνει κιτρινόχρωμα κακά τρεις φορές την ημέρα.

5. Μεγαλώνουν εντυπωσιακά γρήγορα

Όσο εξαντλημένοι και αγχωμένοι κι αν νιώθετε σε αυτήν την πρώτη φάση ζωής του παιδιού σας, έχετε κατά νου ότι θα περάσει προτού το καταλάβετε. Προσπαθήστε να το θυμάστε αυτό τις στιγμές που όλα μοιάζουν άθλος και φροντίστε να απολαύσετε αυτό το στάδιο της ανάπτυξής του όσο περισσότερο μπορείτε.