Κάποιοι άνθρωποι ξυπνούν από το χάραμα για να «αδράξουν την ημέρα» και κάποιοι πατούν επανειλημμένα το snooze μέχρι να πάρουν απόφαση να αφήσουν τη θαλπωρή του κρεβατιού τους. Το ίδιο ισχύει και με τα πιτσιρίκια: κάποια πετάγονται από το κρεβάτι τους νωρίς νωρίς και τρέχουν να ξυπνήσουν τους γονείς τους και άλλα αγαπούν τόσο πολύ τον ύπνο που δυσκολεύονται να ανοίξουν το πρωί τα ματάκια τους.

Ωστόσο, για κάθε οικογένεια το πρωί σηματοδοτεί την αρχή της ημέρας, ανεξάρτητα από το πώς λειτουργεί το εσωτερικό μας ρολόι. Όλοι ξέρουμε ότι το αφεντικό μας δεν θα ενδιαφερθεί ιδιαίτερα αν προτιμάμε να ξυπνάμε στις 2 το μεσημέρι, ούτε το μάθημα στο σχολείο του παιδιού θα ξεκινήσει την ώρα που μας εξυπηρετεί.

Αν λοιπόν το μικρό μας δυσκολεύεται να ξυπνήσει το πρωί, μπορούμε να δοκιμάσουμε τα παρακάτω tips. Έτσι, το πρωινό ξύπνημα δεν θα μετατρέπεται σε μάχη και θα διατηρείται η οικογενειακή μας γαλήνη.

Ρυθμίζουμε το πρόγραμμα ύπνου του

Δεδομένου ότι τα παιδιά σχολικής ηλικίας χρειάζονται 9 έως 12 ώρες ύπνου, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι το παιδί κοιμάται επαρκώς. Ένα παιδί που δεν έχει προλάβει να ξεκουραστεί είναι λογικό να δυσκολεύεται να ξυπνήσει το πρωί. Επιλέγουμε λοιπόν μια συγκεκριμένη ώρα ύπνου που ταιριάζει στην ηλικία του παιδιού (π.χ. 9.30 το βράδυ) και φροντίζουμε να βάζουμε κάθε ημέρα το παιδί για ύπνο αυτήν την ώρα, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Παράλληλα, φροντίζουμε να ξυπνάμε το παιδί την ίδια ώρα κάθε ημέρα. Μπορεί να μας ακούγεται υπερβολικό, όμως έτσι το παιδί θα αποκτήσει μια αίσθηση προγράμματος και θα ξυπνάει με μεγαλύτερη ευκολία.

Ετοιμάζουμε ένα λαχταριστό πρωινό

Για να κάνουμε πιο όμορφο και δελεαστικό το πρωινό ξύπνημα, φτιάχνουμε ένα θρεπτικό και νόστιμο πρωινό για το μικρό μας. Χωρίς να ξεχνάμε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το παιδί, προσπαθούμε να συμπεριλαμβάνουμε στο πρωινό του και τροφές που του αρέσουν.

Αφήνουμε το φως του ήλιου να μπει στο δωμάτιό του

Το πρωινό φως του ήλιου θα ξυπνήσει το παιδί και θα οδηγήσει σε περισσότερη ενέργεια το πρωί και καλύτερη ποιότητα ύπνου το βράδυ. Ανοίγουμε, λοιπόν, τα παντζούρια και τραβάμε τις κουρτίνες μόλις το ξυπνήσουμε, έτσι ώστε να το αναζωογονήσουμε.

Του δείχνουμε τρυφερότητα

Τι καλύτερο από το να ξυπνήσουμε γλυκά το μικρό μας δίνοντας του ένα φιλί και μια ζεστή αγκαλιά; Χαϊδεύουμε το κεφαλάκι του απαλά και αν δούμε ότι το αντιλαμβάνεται αλλά εξακολουθεί να κοιμάται, δοκιμάζουμε να το ξεσκεπάσουμε, ώστε να ξυπνήσει.

Βάζουμε μουσική

Το αγαπημένο του τραγούδι ή λίγη απαλή κλασική μουσική μπορεί να είναι αυτό που χρειάζεται για να ανοίξει τα ματάκια του χωρίς γκρίνιες.