Το μητρικό γάλα είναι η ιδανική φυσική τροφή για ένα βρέφος, καθώς είναι πλούσιο σε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, περιέχει φιλικά βακτήρια που μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός υγιούς περιβάλλοντος στο έντερό του, ενισχύει το ανοσοποιητικό του και εξασφαλίζει πολύ χρόνο με τη μαμά. Μέσω του θηλασμού, λοιπόν, ενισχύεται η φυσιολογική ανάπτυξη του μωρού σας αλλά και το μεταξύ σας δέσιμο. Ωστόσο, πέρα από τα σημαντικά οφέλη που προσφέρει στο μωρό, ο θηλασμός έχει και τις δυσκολίες του για τη νέα μανούλα. Ορίστε λοιπόν μερικές χρήσιμες συμβουλές που μπορούν να κάνουν τον θηλασμό πιο εύκολο για εσάς.

Οι πιο χρήσιμες συμβουλές για τον θηλασμό του μωρού

*Αξιοποιήστε τον χρόνο στο μαιευτήριο

Μετά τον τοκετό, κάποια μαία ή νοσηλεύτρια θα σας δείξει πώς να κρατάτε το μωρό σας και πώς να το καθοδηγήσετε ώστε να θηλάσει. Μη διστάσετε να της κάνετε όσες ερωτήσεις θέλετε και να ζητήσετε επιπλέον συμβουλές.

*Βρείτε μια βολική θέση

Για πολλές νέες μανούλες η καλύτερη στάση θηλασμού είναι η χαλαρή, ημι-κεκλιμένη θέση. Όταν έχετε κάτσει αναπαυτικά σε αυτή τη θέση, το μικρό σας μπορεί να βρει με μεγαλύτερη ευκολία τη θηλή σας. Καθίστε λοιπόν σε μια αναπαυτική πολυθρόνα ή χρησιμοποιήστε μαξιλάρια για να στηρίξετε το σώμα σας σε μια θέση που σας βολεύει.

*Συμπεριλάβετε τον μπαμπά στη διαδικασία

Αν και ο ρόλος του μπαμπά στον θηλασμό είναι βοηθητικός, σε καμία περίπτωση δεν είναι αμελητέος. Στόχος του συντρόφου σας πρέπει να είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτησή σας κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Μπορεί να σας φέρει μαξιλάρια ώστε να βολευτείτε καλύτερα, να φροντίσει να μένετε ενυδατωμένη και να σας προετοιμάζει υγιεινά σνακ για να ανακτήσετε τις δυνάμεις σας. Με λίγα λόγια, ο σύντροφός σας πρέπει να είναι εκεί για να κάνει τον θηλασμό όσο πιο ευχάριστο και βολικό γίνεται.

*Βγάλτε την μπλούζα σας

Η επαφή του δέρματός σας με το δέρμα του μωρού σας του προσφέρει σημαντικά οφέλη, σύμφωνα με τους ειδικούς. Καθώς το δέρμα σας ακουμπάει με το δέρμα του μωρού σας, συνδέεστε μαζί του, ρυθμίζετε τη θερμοκρασία του σώματός του και να το βοηθάτε να εξοικειωθεί με τον έξω κόσμο. Δεν εννοούμε ότι πρέπει να είστε τόπλες για το επόμενο διάστημα, αλλά είναι σημαντικό να έχετε το μωρό κοντά στην πηγή της τροφής του.

*Φροντίστε να κάνετε το μωρό σας να ρεύεται

Όταν ένα μωρό καταπιεί αέρα κατά τη διάρκεια του ταΐσματος, αυτός ο αέρας παγιδεύεται στο στομαχάκι του και μπορεί να το κάνει να αισθάνεται άβολα ή χορτάτο χωρίς να είναι. Το ρέψιμο βοηθά στην απομάκρυνση αυτού του αέρα. Μόλις το μικρό σας ρευτεί και βγάλει αυτόν τον αέρα από την κοιλίτσα του, θα νιώσει καλύτερα. Μπορεί ακόμη και να αρχίσει να θηλάζει ξανά, καθώς η αφαίρεση του αέρα θα αφήσει χώρο στο στομάχι του για περισσότερο μητρικό γάλα.

Μια καλή στιγμή για να ρευτεί το μωρό που θηλάζει είναι αφού σταματήσει να θηλάζει ή εάν γίνει νευρικό κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Εάν θηλάζετε και από τα δύο στήθη, μπορείτε να προσπαθήσετε να κάνετε το μωρό σας να ρευτεί μεταξύ των εναλλασσόμενων μαστών και μετά από κάθε θηλασμό. Εάν θηλάζετε μόνο από το ένα στήθος, μπορείτε να κάνετε το μωρό σας να ρευτεί όταν σταματήσει να θηλάζει. Αφού ρευτεί, προσφέρετε ξανά το ίδιο στήθος για να δείτε εάν το μωρό σας θέλει περισσότερο γάλα. Στη συνέχεια, όταν ολοκληρωθεί ο θηλασμός, βοηθήστε ξανά το μωρό σας να ρευτεί.

Για να κάνετε το μωρό σας να ρευτεί σταθείτε όρθια, κρατήστε το μωρό στο στήθος σας και ακουμπήστε το πηγούνι του στον ώμο σας. Στηρίξτε το μωρό με το ένα χέρι και τρίψτε με το άλλο απαλά την πλατούλα του. Έτσι θα φύγει από το στομαχάκι του ο παγιδευμένος αέρας. Ένας άλλος τρόπος, είναι να βάλετε το μωρό σε καθιστή θέση, με το ένα χέρι σας να κρατάτε το κεφαλάκι του σταθερά μπροστά και με το άλλο να χτυπάτε ελαφριά την πλατούλα του. Αυτή είναι πιθανότατα η πιο αποτελεσματική στάση, αφού μέσα σε μόλις 1-2 λεπτά το μωρό θα έχει ρευτεί.

*Μην επιτρέψετε στο ρολόι να σας αγχώσει

Αν χρονομετράτε κάθε θηλασμό και κρατάτε αναλυτικές σημειώσεις για το πώς πήγε, μπορεί να επιβαρύνετε τον εαυτό σας με έξτρα άγχος και κάτι τέτοιο είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεστε. Φροντίστε λοιπόν να σημειώνετε κάθε φορά που τρέφεται το μωρό και κάθε βρώμικη πάνα που του βγάζετε. Έχετε κατά νου ότι όσο το μωρό τρέφεται 8-10 φορές την ημέρα και λερώνει τουλάχιστον 3 ή 4 πάνες, παίρνει αρκετό γάλα. Από εκεί και πέρα, παρατηρήστε τις ενδείξεις πείνας του (πιπιλάει τα δάχτυλά του, κουνάει τα χειλάκια του ή αναζητά το στήθος σας) και θηλάστε το.

 

*Αν έχετε κάποια απορία για τον θηλασμό και την ανάπτυξη του μωρού σας, συμβουλευτείτε τον γιατρό και τη σύμβουλο θηλασμού σας