Ως γονείς θέλετε να μεγαλώσετε παιδιά με ολοκληρωμένους και καλούς χαρακτήρες, επομένως είναι λογικό να προβληματίζεστε με την παραμικρή συμπεριφορά τους που παραπέμπει σε έπαρση. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για ένα φυσιολογικό στάδιο της ανάπτυξής τους, που προκύπτει στην ηλικία των πέντε ετών. Σε αυτήν την αναπτυξιακή φάση τα παιδιά αρχίζουν να συγκρίνονται με τα άλλα παιδιά, τόσο για τα επιτεύγματά τους όσο και για τα αντικείμενα που έχουν. Αυτή τους η τάση δεν έχει κακή πρόθεση, αλλά πρόκειται για μια προσπάθεια να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να βάλετε όρια στη συμπεριφορά τους, έτσι ώστε να είστε βέβαιοι πως αυτό το χαρακτηριστικό δεν θα τα ακολουθεί στη μετέπειτα ζωή τους.

Τι μπορείτε να κάνετε όταν το παιδί δείχνει σημάδια έπαρσης

Εξηγήστε του γιατί είναι λάθος η συμπεριφορά του

Όπως καταλαβαίνετε, ένα πιτσιρίκι πέντε ετών δεν είναι σε θέση να γνωρίζει γιατί είναι κακό να ισχυρίζεται ότι είναι πιο έξυπνο από έναν φίλο του. Προσπαθήστε λοιπόν να του εξηγήσετε με απλά, κατανοητά λόγια τι είναι η έπαρση και βοηθήστε το να μπει στη θέση των άλλων. Η ενσυναίσθηση αποτελεί πάντα το καλύτερο εφόδιο για την ανάπτυξη μιας υγιούς προσωπικότητας.

Βάλτε όρια

Πολλές φορές, αυτό που αντιλαμβάνεστε ως έπαρση μπορεί να είναι απλώς έλλειψη… τακτ. Και όπως καταλαβαίνετε, τα παιδιά νηπιακής ηλικίας δεν διαθέτουν τέτοιες δεξιότητες. Επομένως, αντί να απορρίπτετε πάντα το περιεχόμενο αυτών που λέει, δοκιμάστε να του εξηγήσετε ότι υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος και χώρος για να το κάνει. Για παράδειγμα, έχει κάθε δικαίωμα να εκφράζει τη χαρά του για μία του επιτυχία, όμως δεν είναι σωστό να το κάνει μπροστά σε έναν φίλο του που δεν τα κατάφερε εξίσου καλά και είναι λυπημένος.

Τονώστε την αυτοπεποίθησή του

Οι άνθρωποι που πραγματικά πιστεύουν στον εαυτό τους και τις δυνάμεις τους, δεν μπαίνουν στη διαδικασία να συγκριθούν με τους άλλους. Στην πραγματικότητα, η έπαρση, αν και συχνά θεωρείται δείγμα υψηλής αυτοπεποίθησης, συνήθως είναι σύμπτωμα της απουσίας της. Βοηθώντας το παιδί να νιώσει καλά με τον εαυτό του και να τονώσει την αυτοεκτίμησή του, θα δείτε ότι σταδιακά σταματάει να ενδιαφέρεται για τα σχόλια ή τα επιτεύγματα των άλλων και ότι επικεντρώνεται στους δικούς του στόχους.

Βεβαιωθείτε ότι δίνετε το σωστό παράδειγμα

Για τα παιδιά σας είστε τα πρώτα και πιο καθοριστικά πρότυπα. Έτσι, είναι πολύ πιθανό να αντιγράψουν όχι μόνο μια συνήθειά σας αλλά και στοιχεία του χαρακτήρα σας. Αν το παιδί σάς ακούει διαρκώς να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους γύρω σας ή και το ίδιο με τα αδέρφια ή τους φίλους του, όσες διαλέξεις κι αν δώσετε, δεν πρόκειται να σταματήσει να κάνει κι εκείνο το ίδιο. Μην ξεχνάτε ότι οι πράξεις σας μετράνε περισσότερο από τα λόγια σας.