Το ποδήλατο αξίζει σίγουρα μια θέση στη ζωή της οικογένειάς μας, αφού πέρα από φιλικό προς το περιβάλλον είναι και ένα διασκεδαστικό μέσο άσκησης. Οι καλοκαιρινές βόλτες με τα ποδήλατα μας δίνουν την ευκαιρία να περάσουμε ποιοτικό χρόνο όλοι μαζί στη φύση και μας κρατούν -μικρούς και μεγάλους- δραστήριους. Πώς θα βοηθήσουμε όμως τα παιδιά μας να μάθουν ποδήλατο;

Μαθαίνουμε στο παιδί να κάνει ποδήλατο

Επιλέγουμε το σωστό έδαφος

Οι πρώτες απόπειρες του παιδιού να ποδηλατήσει είναι καλύτερο να γίνουν πάνω σε χορτάρι, ώστε να μην μπορεί να αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα και οι πτώσεις του να είναι ανώδυνες.

Το βοηθάμε να βγάλει τις βοηθητικές

Από τη στιγμή που το παιδί φτάσει στην ηλικία των τεσσάρων ετών, μπορεί να ξεκινήσει να μαθαίνει ποδήλατο απευθείας στις δύο ρόδες. Ωστόσο, αν αυτό το σενάριο μας τρομάζει, μπορούμε να ξεκινήσουμε από ένα ποδήλατο με βοηθητικές ρόδες. Αυτό που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ότι όταν το παιδί κάνει τη μετάβαση σε ποδήλατο με δύο μόνο ρόδες, ουσιαστικά πρέπει να μάθει τη διαδικασία από την αρχή.

Αντί να βγάλουμε απευθείας τις βοηθητικές, ξεκινάμε σηκώνοντάς τις τόσο, ώστε να μην ακουμπούν στο έδαφος. Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί δεν θα έχει τη βοήθειά τους όταν προχωρά σε ευθεία, αλλά θα μπορεί να στηριχτεί σε αυτά όταν στρίβει, με αποτέλεσμα να αισθάνεται μεγαλύτερη σιγουριά. Στη συνέχεια, αφαιρούμε τη μία από τις δύο ρόδες και όταν δούμε ότι το παιδί δεν χρησιμοποιεί ουσιαστικά ούτε την άλλη, την αφαιρούμε και αυτή.

Παρέχουμε στήριξη

Για να μάθει το παιδί να ισορροπεί στο ποδήλατο χωρίς βοηθητικές, πρέπει να μάθει να στρίβει την μπροστινή ρόδα για να ανακόπτει την πτώση. Μπορούμε να του δείξουμε πώς θα το πετύχει ενώ κρατάμε το ποδήλατό του σταθερό. Σταδιακά, αρχίζουμε να κινούμαστε αργά, κρατώντας το από πίσω και προειδοποιώντας το όταν βλέπουμε ότι το ποδήλατό του έχει αρχίσει να παίρνει κλίση. Όταν δούμε ότι έχει αρχίσει να τα καταφέρνει, μετακινούμαστε από πίσω του για να μη μας βλέπει και το παροτρύνουμε να κάνει διαρκώς πετάλι. Ανά διαστήματα, αφήνουμε για λίγο τα χέρια μας από τη σέλα, ώστε να προχωρήσει μόνο του χωρίς να το συνειδητοποιήσει και να φοβηθεί.

Διατηρούμε την ψυχραιμία μας

Όταν μαθαίνουμε στο παιδί να κάνει ποδήλατο, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για (αρκετές) πτώσεις και γρατζουνισμένα γόνατα. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος να πανικοβληθούμε. Το ύψος από το οποίο θα πέσει θα είναι μικρό και οι τραυματισμοί του ήπιοι. Για μεγαλύτερη σιγουριά, του μαθαίνουμε ότι όταν αισθάνεται ότι θα πέσει, μπορεί να φέρνει τα χέρια του κοντά στο στήθος για να προφυλάξει το κεφάλι και τον κορμό του.