Η θετική μη λεκτική επικοινωνία μπορεί να βελτιώσει τη σχέση σας με το παιδί και να αναβαθμίσει τη συναισθηματική σύνδεσε μέσα στην οικογένειά σας. Τα περισσότερα παιδιά εξάλλου λατρεύουν τα φιλιά και τις αγκαλιές.

Τι είναι η μη λεκτική επικοινωνία

Αυτή η ζεστή γλώσσα του σώματος στέλνει το μήνυμα ότι θέλετε να είστε κοντά στο παιδί. Η αρνητική μη λεκτική επαφή, όπως το σήκωμα του φρυδιού και ο θυμωμένος τόνος της φωνής ενώ κάνετε κάτι διασκεδαστικό μαζί, δείχνει ότι μάλλον δεν θέλετε να είστε εκεί. Και τα παιδιά νιώθουν έντονα το αίσθημα της απόρριψης.

Όταν η μη λεκτική επικοινωνία στέλνει διαφορετικό μήνυμα από τα λόγια σας, το παιδί θα πιστέψει περισσότερο το μη λεκτικό μέρος. Με αυτόν τον τρόπο, διδάσκετε στο παιδί σας πώς να φέρεται και στις άλλες σημαντικές σχέσεις της ζωής του καθώς μεγαλώνει.

Όταν μιλάει, αγγίξτε τον ώμο του για να του δείξετε ότι είστε αληθινά παρούσα. Καθίστε κάτω, στο ύψος των ματιών του και να το κάνετε να νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια.

Χρησιμοποιήστε έναν ευχάριστο τόνο στη φωνή και καθρεφτίστε τις εκφράσεις του προσώπου του για να δείξετε ότι το στηρίζετε. Και φυσικά, μην κάνετε οικονομία στις αγκαλιές και τα φιλιά.

Πώς θα την χρησιμοποιήσετε

Αν θέλετε να κάνετε το παιδί να σταματήσει αυτό που κάνει και να σας ακούσει, μιλήστε καθαρά, διατηρήστε σταθερό τόνο στη φωνή και οπτική επαφή και ακουμπήστε το χέρι του αν βλέπετε ότι δεν σας δίνει σημασία.

Όταν κάνει κάτι που είναι αστείο αλλά ταυτόχρονα μη αποδεκτό, προσπαθήστε να παραμείνετε σοβαρή ώστε να αντιληφθεί ποια είναι τα όρια και τι δεν επιτρέπεται να κάνει ή να λέει.

Το παιδί μαθαίνει τα πάντα για τη μη λεκτική επικοινωνία έχοντας εσάς ως πρότυπο. Μπορείτε όμως να του πείτε αυτό που θέλετε και λεκτικά.

Εάν δηλαδή κάθεται πολύ κοντά σε ένα φίλο του και ο φίλος νιώθει άβολα, μπορείτε να του πείτε ‘ας δώσουμε λίγο χώρο στον Γιάννη κάνοντας ένα βήμα πίσω. Μπράβο’!