Στο κλίμα των ημερών και όπως ήταν αναμενόμενο οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκίνησαν σήμερα με ένα θέμα στην Έκθεση που αφορούσε το μέλλον της ανθρωπότητας και τους προβληματισμούς που γεννιούνται από τον συνδυασμό τεχνολογικών εξελίξεων και απειλών που κατά καιρούς παρουσιάζονται για το ανθρώπινο είδος. Σύνθετο αλλά αναμενόμενο θέμα το οποίο θεωρείται ότι οι προετοιμασμένοι υποψήφιοι μπόρεσαν να προσεγγίσουν με άνεση.

«Η κατάρρευση των μεγάλων αφηγήσεων για το μέλλον, οι ολοκληρωτισμοί του 20ού αιώνα και η ανάδυση σοβαρών παγκόσμιων απειλών ύψωσαν μαύρο τείχος στο αύριο, δίνοντας θέση μόνο στα ατομικά οράματα, συρρίκνωσαν όλες τις προσδοκίες στο τώρα. Όμως, η τελευταία κρίση κατάφερε ένα απροσδόκητο πλήγμα στο παρόν και στη λατρεία του, θυμίζοντας ότι το μέλλον νοηματοδοτεί κάθε μας πράξη, η απαλοιφή του σημαίνει και απαλοιφή όλης της παρελθούσας ανθρώπινης εμπειρίας» αναφέρεται στο κείμενο που δόθηκε στους υποψηφίους.

Το ποίημα του Νίκου Γκάτσου «Στον Σείριο υπάρχουνε παιδιά» από τη συλλογή «Αμοργός» ήταν το κείμενο στο οποίο διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών στη Νεοελληνική Γλώσσα, συνδυαστικά με ένα δημοσίευμα του ημερήσιου Τύπου.

Ενδεικτικές απαντήσεις

Χωρίς παγίδες ήταν τα θέματα της νεοελληνικής γλώσσας και της λογοτεχνίας κατά τη πρώτη ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων, όπως εκτιμά το φροντιστήριο Ορόσημο.

Το in.gr σε συνεργασία με τους καθηγητές του Φροντιστηρίου Ορόσημο, δίνει τις ενδεικτικές απαντήσεις των θεμάτων

A1. Η παράγραφος αναφέρεται στον επαγγελματικό προσανατολισμό των τελειοφοίτων. Πιο συγκεκριμένα, εκφράζεται η άποψη ενός τελειόφοιτου ότι ο επαγγελματικός προσανατολισμός αρμόζει να αποτελεί αδιάσπαστο τμήμα της σχολικής εκπαίδευσης. Ωστόσο, ο ανεπαρκής επαγγελματικός προσανατολισμός οδηγεί σε απαξίωση προς τα μη δημοφιλή επαγγέλματα και στην ανεργία. Σύμφωνα με άποψη άλλου τελειόφοιτου, εξαιτίας της επαγγελματικής υποβάθμισης στην Ελλάδα, πολλοί νέοι ασκούν επαγγέλματα που δεν επιθυμούν ή μεταναστεύουν σε κράτη του εξωτερικού.

Β1.

α. Σ

β. Σ

γ. Λ

δ. Σ

ε. Λ

Β2.α.

-Κυριολεκτική χρήση της γλώσσας: Η γνώμη των τελειοφοίτων για την επαγγελματική τους αποκατάσταση.

-Μεταφορική χρήση της γλώσσας: Το μελλοντικό επαγγελματικό ταξίδι των νέων.