Η ανεξαρτητοποίηση του παιδιού από νεαρή ακόμα ηλικία αποτελεί ίσως την καλύτερη βοήθεια που μπορούμε να του προσφέρουμε, μιας και θα μάθει από νωρίς τι θα πρέπει να κάνει για να είναι οργανωμένο και να μπορεί να φροντίζει σωστά τον εαυτό του. Θέλουμε μεγαλώνοντας όχι απλώς να αναπτύσσονται αλλά να εξελίσσονται σε αυτόνομους, ανεξάρτητους και πραγματικά ολοκληρωμένους ενηλίκους, που θα μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνα τους τη ζωή.

Μερικοί τρόποι που μπορείτε να υιοθετήσετε για να συμβάλλετε στην διαδικασία ανεξαρτητοποίησης τους περιλαμβάνουν:

Ειδοποιήστε το

Εάν παρατηρήσετε ότι έχετε φορτωθεί πολλά πράγματα, ακόμα και δουλειές που το παιδί θα μπορούσε να κάνει μόνο του, όπως το να μαζεύει τα παιχνίδια του ή το δωμάτιό του, δοκιμάστε να το ειδοποιήσετε ότι χρειάζεστε την βοήθειά του. Με αυτόν τον τρόπο θα του δείξετε ότι το εμπιστεύεστε να σας βοηθήσει στις δουλειές του σπιτιού, γεγονός που θα ενισχύσει την συναισθηματική του ασφάλεια. Επιπλέον, μόλις τελειώσει αυτό που του ζητήσατε μην ξεχάσετε να το επαινέσετε για την καλή του προσπάθεια, καθώς έτσι αυξάνετε κατά πολύ τις πιθανότητες να επαναλάβει αυτήν την καλή του συμπεριφορά.

Αναγνωρίστε τις ευκαιρίες

Κάντε μια λίστα με πράγματα που θα μπορούσε να κάνει το παιδί από μόνο του για να του δώσετε την ευκαιρία να αρχίσει να ανεξαρτητοποιείται από εσάς. Ρωτήστε το ποια είναι τα πράγματα που του αρέσει να κάνει μέσα στο σπίτι και ποια νιώθει ότι μπορεί να καταφέρει καλύτερα. Κάντε λοιπόν, μια λίστα μαζί με το παιδί και αφήστε το να ξεκινήσει από αυτό που θέλει. Είναι σημαντικό να το επιβραβεύσετε ακόμα και αν δεν τα καταφέρει τόσο καλά, μιας και έτσι θα το ενθαρρύνετε να προσπαθήσει και πάλι, γεγονός που θα το βοηθήσει να βελτιωθεί σε οτιδήποτε κάνει.

Μη στοχεύετε στην τελειότητα

Αφήστε την τάση για απόλυτο έλεγχο λίγο στην άκρη και επιτρέψτε στα παιδιά να αναλάβουν μερικά «πόστα» μέσα στο σπίτι. Οργανώστε ένα πλάνο και γράψτε ποιος θα κάνει τι μέσα στο σπίτι, ώστε να μάθουν να δρουν οργανωμένα και μεθοδικά. Μη στοχεύετε στην τελειότητα και, φυσικά, μην περιμένετε να τα κάνουν όλα τέλεια. Αφήστε μερικά περιθώρια λάθους, μια και έτσι μαθαίνουν πώς λειτουργούν όλα γύρω τους και εξελίσσονται. Για να κάνετε τις δουλειές στο σπίτι λίγο πιο διασκεδαστικές, επιλέξτε και ξεχωριστά παρατσούκλια ανάλογα με το πόστο. Οταν καταφέρουν να ολοκληρώσουν μόνα τους το πόστο τους, θα νιώσουν ένα αίσθημα ικανοποίησης και αυτοπεποίθησης, καθώς θα συνειδητοποιήσουν έμπρακτα ότι μπορούν να καταφέρουν τα πάντα αν λειτουργούν σωστά και είναι διατεθειμένα να δοκιμάσουν πολλούς δρόμους προς την επιτυχία.