Την πρόταση της επιτροπής παρουσίασε η Μαρία Θεοδωρίδου αναφορικά με τους εμβολιασμούς. Πλέον η σύσταση της επιτροπής είναι να μην εμβολιάζονται οι άνω των 60 ετών με AstraZeneca.

«Στην παρούσα φάση που τα επίπεδα διασποράς του ιού είναι μέτρια προς χαμηλά με σταθερή τάση περαιτέρω μείωσης, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται τον εμβολιασμό με πρώτη δόση με AstraZeneca σε πολίτες άνω των 60 ετών» ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τονίζοντας ότι οι συστάσεις μπορεί συνεχώς να επικαιροποιούνται.

Στη χώρα μας μέχρι στιγμής εμβολιάζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca πολίτες άνω των 30 ετών και συνολικά έχουν καταγραφεί επτά περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων, τρία εκ των οποίων θανατηφόρα.

Τί γίνεται με τη δεύτερη δόση;

«Θα πρέπει να γίνει η υπενθύμιση ότι παραμένει η σύσταση για τη δεύτερη δόση στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με πρώτη δόση AstraZeneca, δεδομένου ότι ο κίνδυνος αυτής της σπάνιας ανεπιθύμητης ενέργειας είναι εξαιρετικά σπάνιος μετά τη δεύτερη δόση, συγκεκριμένα 1,3 περιστατικά ανά ένα εκατομμύριο δόσεις εμβολίων».

Εξαιρούνται τα άτομα που έχουν εκδηλώσει σοβαρές παρενέργειες, όπως θρομβώσεις, ή ειδικά ιατρικά προβλήματα.

Η επιτροπή επισημαίνει επίσης ότι οι συστάσεις μπορεί να επικαιροποιούνται συνεχώς με βάση τα νέα δεδομένα. Το σκεπτικό και τα δεδομένα της απόφασης αναρτώνται στην σελίδα του υπουργείου emvolio.gov.gr.

H κυρία Θεοδωρίσου σημείωσε επίσης ότι κανένα από τα εμβόλια δεν έχει ενοχοποιηθεί για μείωση της αναπαραγωγικής ικανότητας και αύξηση των αποβολών.

Η κ. Θεοδωρίδου, απαντώντας σε ερώτηση για τον συνδυασμό εμβολίων στις δύο δόσεις απάντησε: Δεν ξέρουμε ακόμα το ανοσολογικό αποτέλεσμα αυτού του συνδυασμού δύο διαφορετικών εμβολίων. Ακόμα τίθεται ζήτημα χρόνου, καθώς είναι σημαντικό οι εμβολιασμοί να προχωρήσουν γρήγορα, κάτι που δεν θα είναι εύκολο αν αλλάξει η προτίμηση της δεύτερης δόσης.

Από αυτήν την οδηγία εξαιρούνται όσοι έχουν παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα μετά την πρώτη δόση με AstraZeneca.

Ακόμα διευκρίνισε ότι η μεταβολή στη σύσταση βασίζεται στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας και του κινδύνου να προσβληθεί κάποιος από κοροναϊό συγκριτικά με πιθανές παρενέργειες του εμβολίου. Σήμερα που η επιδημιολογική εικόνα είναι καλύτερη, η επιτροπή εξετάζοντας όλα τα δεδομένα προχώρησε σε αυτήν τη σύσταση.