Ήδη από την νηπιακή ηλικία μπορείτε να καλλιεργήσετε στο παιδί ορισμένες δεξιότητες, που όχι μόνο θα το βοηθήσουν να αντιληφθεί πώς λειτουργεί ο κόσμος γύρω του αλλά και θα το προετοιμάσουν κατάλληλα για την καθημερινότητά του ως ενήλικα. Γίνεται λόγος για τις δεξιότητες ζωής, που μπορείτε να ενθαρρύνετε το παιδί να αποκτήσει αλλά και να τις βελτιώσει, με την πάροδο του χρόνου, μέσω της καθημερινής εξάσκησής τους. Αυτά φυσικά μπορείτε να τα καλλιεργήσετε στο παιδί ενώ περνάτε όλοι μαζί ποιοτικό χρόνο ως οικογένεια και περιλαμβάνουν:

1. Μαζεύουμε τα παιχνίδια μας

Τα νήπια λατρεύουν να τοποθετούν αντικείμενα σε βάζα ή κάδους, οπότε μπορείτε να δοκιμάσετε να του μάθετε να μαζεύει τα παιχνίδια του από το πάτωμα και να το αποθηκεύει στο αποθηκευτικό του κουτί. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο θα διατηρεί τον χώρο του τακτοποιημένο, αφού ολοκληρώσει το παιχνίδι του αλλά θα είναι σε θέση να αντιληφθεί και να βιώσει ομαλότερα την μετάβαση από την μία δραστηριότητα στην άλλη. Οπότε αφού μαζέψει τα παιχνίδια του, θα είναι προετοιμασμένο για το χαλαρωτικό του μπανάκι, αναλόγως της ρουτίνας που έχετε επιλέξει.

2. Τα άπλυτα ρούχα στο καλάθι

Είναι σημαντικό για τα παιδιά να μάθουν από νωρίς να μαζεύουν τον χώρο τους και να τον διατηρούν καθαρό. Έτσι μπορείτε να δοκιμάσετε να αφήσετε ένα καλάθι στο δωμάτιο του παιδιού, όπου θα μπορεί να βάζει τα άπλυτα ρούχα του. Θα ήταν επίσης καλό να του δώσετε να καταλάβει ότι αφού γεμίσει θα πρέπει να τα αφήνει στο μπάνιο για πλύσιμο. Με αυτόν τον τρόπο ενθαρρύνετε το παιδί να παραμείνει τακτικό, διατηρώντας τον χώρο του καθαρό.

3. Να ντύνεται μόνο του

Θα ήταν καλό να αφιερώσετε χρόνο ώστε να δείξετε στο παιδί πώς μπορεί να ντυθεί μόνο του αλλά και πώς να συνδυάσει τα ρούχα του ανάλογα με τα χρώματά τους. Η διαδικασία μπορεί να πάρει λίγο χρόνο, ωστόσο αξίζει αφού θα μάθει από νωρίς πώς μπορεί να ντύνεται.

4. Να μιλάει για τον εαυτό του

Αυτό ισχύει για τα μεγαλύτερα παιδάκια προσχολικής ηλικίας αλλά θα ήταν καλό να ενθαρρύνετε το παιδί να μιλά για τον εαυτό του όταν προκύπτει η ευκαιρία. Με αυτόν τον τρόπο θα μάθει να εκφράζεται σωστά, υποστηρίζοντας την γνώμη του με επιχειρήματα, γεγονός που με την πάροδο του χρόνου θα ενισχύσει την αυτοεκτίμηση αλλά και την αυτοπεποίθησή του.

5. Να εκφράζει τα συναισθήματά του

Είναι σημαντικό από την νηπιακή ακόμα ηλικία να δώσετε στο παιδί να καταλάβει ότι είναι εντάξει να εκφράσει με έναν τρόπο ωφέλιμο τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά του συναισθήματα. Έτσι, μεγαλώνοντας δεν θα τα καταστέλλει, μειώνοντας τις πιθανότητες αντιμετώπισης γενικευμένου άγχους ή και ανησυχίας κατά την εφηβεία.