Όσοι το έχουμε περάσει, ξέρουμε από προσωπική εμπειρία ότι οι Πανελλήνιες εξετάσεις είναι μια πολύ απαιτητική και ιδιαίτερα αγχωτική διαδικασία. Πώς μπορούμε λοιπόν ως γονείς να βοηθήσουμε τα παιδιά μας και να τα ανακουφίσουμε;

Πώς θα βοηθήσουμε τα παιδιά μας;

Ως γονείς θα πρέπει να λειτουργούμε υποστηρικτικά και εμψυχωτικά για τα παιδιά μας και θα πρέπει να προσπαθούμε να καταλαγιάσουμε το άγχος τους. Το πιο σημαντικό είναι να είμαστε ουσιαστικά διαθέσιμοι να ακούσουμε τα παιδιά μας, τις ανησυχίες και τους φόβους τους. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αγχωνόμαστε περισσότερο από τα παιδιά ή να τα αγχώνουμε ακόμα περισσότερο με τη στάση τους, κάτι που συμβαίνει πολλές φορές, άθελά μας βέβαια.

Ο έφηβος βρίσκεται ήδη σε μια ευάλωτη θέση και αν καταλάβει ότι οι γονείς του δεν μπορούν να αντέξουν να ακούσουν τις αγωνίες του, δεν θα τους πλησιάσει. Επίσης, σε αυτή την περίπτωση αυτό που μπορεί μεγιστοποιεί το άγχος του είναι ο φόβος ότι μπορεί να μην φανεί αντάξιος των προσδοκιών των γονιών του, ότι θα αποτύχει και θα τους απογοητεύσει. Επομένως, είναι χρήσιμο να προσπαθούμε να συμβουλεύουμε τα παιδιά μας ειλικρινά και να τα προσεγγίσουμε πιο συναισθηματικά. Για παράδειγμα, λέμε στο παιδί ότι ακόμα κι αν δεν περάσει εκεί που θέλει ή δεν περάσει πουθενά αυτό δεν σημαίνει ότι χάνει την αξία του ως άνθρωπος ή ότι θα αλλάξει κάτι στη σχέση μας.

Του μιλάμε για το πώς αισθανόμασταν εμείς στη θέση του και το καθησυχάζουμε εξηγώντας του ότι το άγχος και οι φόβοι του είναι φυσιολογικά.

 

Ακόμα, είναι πολύ σημαντικό να αισθανθούν τα παιδιά ότι πάντα υπάρχουν εναλλακτικές και πως αν αποτύχουν στις Πανελλήνιες μπορεί να ξαναπροσπαθήσουν ή μπορούμε να βρούμε από κοινού λύσεις.

Τέλος, θα ήταν βοηθητικό για το παιδί να ακούσει πως αν κάτι δεν πάει καλά στις εξετάσεις θα στενοχωρηθούμε γιατί δεν ανταμείφτηκαν οι κόποι του κι όχι ότι μας απογοήτευσε. Άλλωστε, κάθε αποτυχία είναι μια νέα ευκαιρία για μάθηση, μια ευκαιρία να δούμε τι θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά.

Και το πιο σημαντικό, είναι να μάθουν οι έφηβοι πως και οι αποτυχίες, καθώς και το πώς να ανταποκρίνονται σε αγχωτικές καταστάσεις είναι μέρος της ζωής.