Η ευλυγισία αποτελεί το εύρος της κίνησης σε μια άρθρωση ή ομάδα αρθρώσεων ή την ικανότητα της αποτελεσματικής κίνησης μέσω του πλήρους εύρους κίνησης, σύμφωνα με τους ειδικούς στο τομέα της φυσικής κατάστασης.

Η ευλυγισία είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς μπορεί να σας βοηθήσει να μετακινείστε πιο εύκολα καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας.

Τρία είδη stretching για ευλυγισία

Το τέντωμα (stretching) βελτιώνει την ευλυγισία σας, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να περνάτε ώρες κάνοντας stretching. Μπορείτε να ακολουθήσετε ένα σύντομο οδηγό, με απλές ασκήσεις, ξεκινώντας πάντα από την προθέρμανση, που είναι απαραίτητη για να προετοιμάσετε σωστά το σώμα σας.

Η προθέρμανση θα σας βοηθήσει παράλληλα να αυξήσετε την θερμοκρασία του πυρήνα σας και στην συνέχεια μπορείτε να προχωρήσετε σε μια σειρά ασκήσεων τεντώματος, επιμηκύνοντας τα πόδια σας, τους γοφούς, τον κορμό σας και τελικά το κεφάλι και το λαιμό σας.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι τεντώματος για βελτίωση της ευλυγισίας και αυτοί περιλαμβάνουν:

Στατικό τέντωμα:

Καθίστε σε μια στάση, καθώς τεντώνετε ένα συγκεκριμένο μυ και μείνετε εκεί για περίπου 15-60 δεύτερα για να τεντώσετε τον μυ. Είναι καλό να αναπνέετε καθ’όλη την διάρκεια του τεντώματος του μυ.
Δυναμικό τέντωμα:

Καθίστε σε μια στάση, καθώς τεντώνετε ένα συγκεκριμένο μυ στόχο. Το δυναμικό τέντωμα περιλαμβάνει την κίνηση του πλήρους εύρους κίνησης μιας άρθρωσης είτε αργά είτε γρήγορα για να μιμηθείτε μια λειτουργική κίνηση.

Ενεργό μεμονωμένο τέντωμα:

Μετακινήστε την άρθρωσή σας στο πλήρες εύρος της κίνησης, κρατώντας τεντωμένο μόνο το τελικό σημείο της κίνησης για μερικά δεύτερα και έπειτα επιστρέψτε στο σημείο εκκίνησης και επαναλάβετε.

Bonus tip

Μπορείτε να αυξήσετε την ευλυγισία σας, προσθέτοντας απλά κάποιες ασκήσεις stretching στο τέλος των προπονήσεών σας. Έτσι θα κάνετε σωστά την αποθεραπεία σας ενώ ταυτόχρονα θα αυξήσετε και περισσότερο την ευλυγισία σας.

Ένας άλλος τρόπος για να βελτιωθεί η ευλυγισία είναι να κάνετε μια ποικιλία διαφορετικών ασκήσεων, τόσο αερόβιας γυμναστικής όσο και μυϊκής ενδυνάμωσης.